Zap was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1982. Net als de andere actiefiguren uit het eerste jaar had hij zogenaamde straight arms, armen die slechts van boven naar beneden konden bewegen. Er bestaat een variant waarbij Zap dikkere duimen heeft.

Vanaf 1983 was Zap wederom te koop met volledig beweegbare armen (swivel arms), een heruitgave die bekend staat als Zap versie 1.5. Die versie heeft ook een slanker middel, en zijn rugzak heeft een andere bevestigingspin. Versie 1.5 heeft een stempel van de jaren 82-83.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 drie versies van Zap, naast versies 1 en 1.5 ook versie 2 (Super Sonic Fighters, 1991).

Zap deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd vond zijn weg naar Grand Slam (ook versie 2) en Grunt (ook 'Tan' Grunt). Zijn armen deelt Zap met Grunt (ook 'Tan' Grunt), Hawk, Snake Eyes en Short-Fuze. Zap's middel werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren. Zap's bovenlichaam wordt gedeeld met Short-Fuze. Zijn benen vind je ook bij Breaker, Clutch (ook 'Tan' Clutch), Grunt (ook 'Tan' Grunt), Hawk, Rock 'N Roll, Short-Fuze, Stalker en Steeler.

Er zijn meerdere versies van de bazooka van Zap. De vroegst bekende versie had twee handvatten, maar deze was te ruw voor de duimen van de straight arm-figuren. Daarom kwam er een bazooka met een enkel dun handvat. Voor Zap 1.5 werd deze bazooka met een wat dikker handvat geleverd, in een wat fellere groene kleur.

Een eigenschap van Zap is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Versie 1 en 1.5 van Zap zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was Zap 1.5 in totaal andere kleuren deel van het Europese Action Force van Palitoy, onder de codenaam Dolphin.

Het dossier is bijgedragen door Phil Sheehan.

Multimedia