MMS (Mobile Missile System) was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en was verkrijgbaar vanaf 1982. MMS werd verkocht met de straight arm versie van Hawk en zou tot 1984 in de winkelschappen liggen. Hawk zou verkrijgbaar zijn met dikke en dunne duimen.

In 1983 werd MMS opnieuw uitgebracht, met de swivel-arm versie van Hawk. Deze versie heeft ook een slanker middel en heeft een stempel van de jaren 82-83. MMS zou ook van 1985 tot 1987 verkrijgbaar zijn via bestelacties van Hasbro Direct.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 geen andere versies van MMS. Van Hawk bestaan tot 1994 zeven versies. Naast versies 1 en 1.5 zijn dit Hawk versie 2 (1986), General Hawk (1991), General Hawk van de Talking Battle Commanders (1992), General Hawk versie 3 (1993) en General Hawk van de Star Brigade (1993).

Hawk deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd vond zijn weg naar Flash, Short-Fuze en Steeler. Zijn armen deelt hij met Grunt (ook 'Tan' Grunt), Snake Eyes, Short-Fuze, Stalker en Zap. Hawk's bovenlichaam wordt gedeeld met Breaker, Grunt (ook 'Tan' Grunt), Snake Eyes en Stalker. Hawk's benen zien we ook bij Breaker, Clutch (ook 'Tan' Clutch), Grunt (ook 'Tan' Grunt), Rock 'N Roll, Short-Fuze, Stalker, Steeler en Zap. Het middel van Hawk werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren.

Een eigenschap van Hawk is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

MMS en Hawk zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was MMS in grijs en zwarte kleuren verkrijgbaar als SAS Mobile Missile System in de Europese Action Force-lijn van Palitoy. In de Verenigde Staten zou het ontwerp van MMS in rood-zwarte kleuren gebruikt worden voor de Sears exclusive SMS uit 1985.

Multimedia

Nog geen afbeelding van de verpakking en blauwdruk, en het dossier van Hawk. Wil jij deze bijdragen?