Home » Speelgoed

You will make a fortune with these! De gevleugelde woorden van Hasbro-bestuurder Donald Levine aan Stan Weston, de man die met het oorspronkelijke idee van G.I. Joe op de proppen kwam. De rest is geschiedenis. Het G.I. Joe speelgoed is al sinds 1964 een van de vlaggenschepen van speelgoedfabrikant Hasbro, eerst in de vorm van 12 inch grote poppen die al snel de term 'actiefiguur' meekregen om ze te onderscheiden van het soort poppen waar meisjes mee spelen. Ze waren een directe weerspiegeling van de divisies van het Amerikaanse leger en de term 'G.I. Joe' was een verwijzing naar de Amerikaanse generieke soldaat. Ook op andere continenten vonden de 12 inch figuren gretig aftrek omdat diverse fabrikanten gemachtigd waren ze op de markt te brengen.

In de vroege jaren '80 werd besloten het over een andere boeg te gooien: een veel kleiner, 3 3/4 inch actiefiguur was geboren, zonder dat het ook maar iets inboette aan beweeglijkheid. De 3 3/4 inch lijn bestond uit talloze specialisten inzetbaar tegen de globale terroristische organisatie Cobra die de wereld wilde veroveren. Het G.I. Joe speelgoed was lange tijd een grote financiële pijler voor Hasbro, dat meer dan 500 actiefiguren en ruim 250 voertuigen en speelsets uitbracht, tot in 1994 de voorlopig laatste jaargang verscheen in de Verenigde Staten alsook in de Lage Landen. Het boek was daarmee echter allesbehalve gesloten.

Ook het 3 3/4 inch actiefiguur werd in grote delen van de wereld verkocht. In Europa werden een groot aantal van oorsprong Amerikaanse figuren en voertuigen opnieuw uitgebracht op de verpakkingen van Action Force. Pas in 1987 zou Europa kennismaken met G.I. Joe op officiële verpakkingen en bijbehorend promotiemateriaal van Hasbro. Ook voor België en Nederland was dit het moment: de Internationale Helden waren geboren, een speelgoedreeks die acht jaargangen zou duren. Ons doel is om op termijn alle jaargangen uit België-Nederland en de Verenigde Staten in kaart te brengen. We zoeken jouw hulp als het gaat om ontbrekend foto- en scanmateriaal. We wensen iedereen veel browse-plezier!