Home » Speelgoed » Verenigde Staten

Na het grote actiefiguur uit de jaren '60 en '70 - het eerste ooit, men noemde ze bewust actiefiguren omdat jongens nu eenmaal niet met poppen spelen - werd in de vroege jaren '80 een veel kleiner maar niet minder beweeglijk actiefiguur op de markt gebracht. Een hele generatie kinderen groeide op met de elitesoldaten die ten strijde trokken tegen de terroristische organisatie Cobra.

Als bakermat van G.I. Joe was de eerste 'vintage' lijn van 3 3/4 inch actiefiguren en voertuigen op gelijke schaal van 1982 tot 1994 in Amerikaanse winkels te vinden, samen met talloze bestelacties (mail-ins) en aanverwante merchandise, strips en tekenfilms. Een in alle opzichten revolutionaire speelgoedlijn die door de jaren heen is blijven evolueren.

Binnenkort zullen alle Amerikaanse jaargangen in onderstaand overzicht tot in detail worden samengevat. Ook informatie die van toepassing is op de Belgisch-Nederlandse reeks zal worden vermeld. We hopen een flinke inhaalslag te kunnen maken met aanverwant Amerikaans foto- en scanmateriaal, daarvoor kunnen we jouw hulp gebruiken!

Ook de gloednieuwe reeks van 6 inch actiefiguren, Classified Series, wordt in dit overzicht in kaart gebracht, net als de Retro Line.

(Alle andere Amerikaanse jaargangen zullen spoedig worden toegevoegd!)