In 1985 kreeg Hasbro de populaire Europese speelgoedfabrikant Palitoy in handen en begon met het opnieuw uitbrengen van G.I. Joe actiefiguren en voertuigen die in de Verenigde Staten al sinds 1983 en 1984 in de winkel verkrijgbaar waren geweest. Europese verzamelaars kennen ze vooral van de rood-blauwe kaarten, waarbij de naam G.I. Joe veranderd werd in Action Force. Ook de identiteiten veranderden, en hier en daar werd zelfs gekozen voor een andere codenaam. Action Force wordt dikwijls het Britse equivalent van het Amerikaanse G.I. Joe genoemd.


Voertuigen en actiefiguren van vóór het Amerikaanse jaar 1985 vormden de basis voor deze reeks. Het is om die reden dat diverse actiefiguren, die niet op officiële G.I. Joe verpakking in onze landen zijn verschenen, tóch bij ons voet aan land zetten. Bekende voorbeelden zijn: Airborne, Baroness, Blowtorch, Doc, Duke, Firefly, Gung-Ho, Major Bludd, Mutt & Junkyard, Recondo, Ripcord, Roadblock, Scrap-Iron, Snow Job, Torpedo, Tripwire en de swivel-arm versies van Breaker, Cobra Commander, Cobra Officer, Flash, Grunt, Scarlett en Stalker. Er zijn ook diverse speelgoedartikelen als variant verschenen, zoals Dolphin (een repaint van Zap) en Moondancer (een repaint van Short Fuze.) Deze varianten gaan voor forse bedragen van de hand.

Ons doel is een verzameling van alle verpakkingen, dossiers, blauwdrukken en promotiemiddelen rondom de Action Force speelgoedlijn. We zijn er nog lang niet, en daarom vragen we ook jouw hulp. Ben jij in het bezit van bovengenoemd materiaal, en wil je deze scans of foto's met ons delen? Neem dan contact met ons op! Een groot deel van de onderstaande verpakkingen werd gedoneerd door verzamelaars Tom Vos en Wilco de Jong