Sinds 1982 werd door de Europese speelgoedfabrikant Palitoy met G.I. Joe vergelijkbaar speelgoed uitgebracht. Enerzijds vanwege het succes van het Star Wars speelgoed van Kenner, anderzijds omdat de grote actiefiguren van Action Man aan populariteit verloren. In 1985 werd besloten de rechten, de mallen en de fabriek van Palitoy over te dragen aan Hasbro, dat eerder in de VS uitgebrachte G.I. Joe actiefiguren opnieuw in Europa verkocht onder het merk Action Force.

Voertuigen en actiefiguren van vóór het Amerikaanse jaar 1985 vormden de basis voor deze reeks. Om die reden hebben diverse actiefiguren die niet op officiële G.I. Joe verpakking in onze landen zijn verschenen toch bij ons voet aan land gezet. Er zijn ook diverse speelgoedartikelen als variant verschenen, zoals Dolphin (een repaint van Zap) en Moondancer (een repaint van Short-Fuze). Deze en andere varianten gaan dikwijls voor forse bedragen van de hand.

Ons doel is een totaaloverzicht van alle verpakkingen, dossiers, blauwdrukken en promotiemiddelen rondom Action Force in kaart te brengen. De meeste van onderstaande verpakkingen zijn gedoneerd door Tom Vos en Wilco de Jong.


Voor ons overzicht van Action Force zoeken wij nog veel scan- of fotomateriaal. Wil jij ons helpen een groter archief op te bouwen? Gebruik dan onderstaand formulier, jouw bijdrage wordt zeer gewaardeerd!