Al sinds 1982 werden door de Europese speelgoedfabrikant Palitoy met G.I. Joe vergelijkbare actiefiguren en voertuigen uitgebracht. Enerzijds vanwege het succes van het Star Wars speelgoed van Kenner, anderzijds omdat de veel grotere actiefiguren van Action Man aan populariteit verloren. In 1985 werd besloten de rechten, de mallen en de fabriek van Palitoy over te dragen aan Hasbro, dat al eerder in de VS uitgebrachte G.I. Joe actiefiguren opnieuw in Europa verkocht onder het merk Action Force.

Voertuigen en actiefiguren van vóór het Amerikaanse jaar 1985 vormden de basis voor deze reeks. Om die reden hebben diverse actiefiguren, die niet op officiële G.I. Joe verpakking in onze landen zijn verschenen, toch bij ons voet aan land gezet. Bekende voorbeelden zijn: Airborne, Baroness, Blowtorch, Doc, Duke, Firefly, Gung-Ho, Major Bludd, Mutt & Junkyard, Recondo, Ripcord, Roadblock, Scrap-Iron, Snow Job, Torpedo, Tripwire en de swivel-arm versies van Breaker, Cobra Commander, Cobra Officer, Flash, Grunt, Scarlett en Stalker.

Er zijn ook diverse speelgoedartikelen als variant verschenen, zoals Dolphin (een repaint van Zap) en Moondancer (een repaint van Short Fuze). Deze varianten gaan voor forse bedragen van de hand.

Ons doel is een verzameling van alle verpakkingen, dossiers, blauwdrukken en promotiemiddelen rondom Action Force. We zijn er nog niet en daarom vragen we ook jouw hulp. Ben jij in het bezit van bovengenoemd materiaal en wil je deze scans of foto's met ons delen? Neem dan contact met ons op. Een groot deel van de onderstaande verpakkingen is gedoneerd door Tom Vos en Wilco de Jong!