Home » Animatie

De animatieseries van G.I. Joe, A Real American Hero deden een grote duit in het zakje van de G.I. Joe verzamelrage. De eerste twee seizoenen en miniseries waren een coproductie door Sunbow en Marvel en een direct gevolg van de lancering van de speelgoedlijn van 1982 en bijbehorende stripreeks van Marvel Comics.

Later zouden twee seizoenen volgen van de hand van DIC, en nog later volgden series als Sergeant Savage, G.I. Joe Extreme en G.I. Joe Renegades. Ook in België en Nederland werd de tekenfilm uitgezonden, zoals op RTL Telekids, Veronica en Super Channel, en in de jaren '90 zouden diverse Nederlands nagesynchroniseerde videobanden verschijnen. Nog veel later vonden diverse afleveringen hun weg naar DVD, met Nederlandse ondertiteling.

De eerste tekenfilmseries van G.I. Joe waren het antwoord op de populariteit van de animatie reclamefilmpjes die het speelgoed en de stripreeks aankondigden op de Amerikaanse televisie. Eerst werden door Sunbow/Marvel twee miniseries geproduceerd, startend met The MASS Device, en later was het eerste tekenfilmseizoen een feit. Ook het tweede seizoen, debuterend in 1986, was van de hand van Sunbow/Marvel.


Met de twee seizoenen door DIC Entertainment kwam er een nieuw hoofdstuk voor de G.I. Joe tekenfilm, al scoren ze in vrijwel alle opzichten minder hoog dan hun voorgangers. Sunbow zou daarna zijn comeback maken met series als Sergeant Savage en G.I. Joe Extreme. Van deze en latere producties worden binnenkort afleveringengidsen geplaatst.


Begin jaren '90 werd door GoodView een zestal videobanden met Nederlands nagesynchroniseerde afleveringen uit de Sunbow reeks uitgegeven. Aan het begin van het nieuwe millennium verschenen diverse DVD's van de hand van Bridge Kids, wederom uit de Sunbow reeks, met Nederlandse ondertiteling.