Grunt was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1982. Net als de andere actiefiguren uit het eerste jaar had hij zogenaamde straight arms, armen die slechts van boven naar beneden konden bewegen. Er bestaat een variant waarbij Grunt dikkere duimen heeft.

Vanaf 1983 was Grunt wederom te koop met volledig beweegbare armen (swivel arms), een heruitgave die bekend staat als Grunt versie 1.5. Die versie heeft ook een slanker middel, en zijn rugzak heeft een andere bevestigingspin. Versie 1.5 heeft een stempel van de jaren 82-83.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 vier versies van Grunt, naast versies 1 en 1.5 ook 'Tan' Grunt uit 1983 en Grunt versie 3 uit 1991.

Grunt deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd vond zijn weg naar Grand Slam (ook de tweede versie) en Zap. Grunt's armen worden gedeeld met Hawk, Short-Fuze, Snake Eyes, Stalker en Zap. Grunt's bovenlichaam zien we ook bij Breaker, Hawk, Snake Eyes en Stalker. Grunt's middel werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren. Zijn benen vind je ook bij Clutch (ook 'Tan' Clutch), Breaker, Hawk, Rock 'N Roll, Short-Fuze, Stalker, Steeler en Zap. Het volledige ontwerp van Grunt 1.5 zou worden gebruikt voor 'Tan' Grunt.

Een eigenschap van Grunt is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Versie 1 en 1.5 van Grunt zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was Grunt 1.5 deel van het Europese Action Force van Palitoy.

Het dossier is bijgedragen door Phil Sheehan.

Multimedia