HAL (Heavy Artillery Laser) was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en was verkrijgbaar vanaf 1982. HAL werd verkocht met de straight arm versie van Grand Slam en zou tot 1984 in de winkelschappen liggen. Grand Slam zou verkrijgbaar zijn met dikke en dunne duimen.

In 1983 werd HAL opnieuw uitgebracht, met de swivel-arm versie van Grand Slam. Deze versie heeft ook een slanker middel en heeft een stempel van de jaren 82-83. In 1984 zou HAL samen met VAMP deel uitmaken van een exclusieve set van Sears. HAL zou ook van 1984 tot 1990 verkrijgbaar zijn via bestelacties van Hasbro Direct.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 geen andere versies van HAL. Van Grand Slam bestaan tot 1994 drie versies. Naast versies 1 en 1.5 is dit Grand Slam versie 2, verkocht met de heruitgave van JUMP in 1983.

Grand Slam deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd vond zijn weg naar Grunt (ook 'Tan' Grunt) en Zap. Grand Slam's armen, bovenlichaam en benen worden gedeeld met Flash. Grand Slam's middel werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren.

Een eigenschap van Grand Slam is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

HAL en Grand Slam zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was HAL, in overwegend rode kleur, samen met een rode re-paint van Cobra Commander 1.5 verkrijgbaar als Laser Exterminator van de Europese Action Force-lijn van Palitoy.

Nog geen afbeelding van de verpakking en blauwdruk van HAL en het dossier van Grand Slam. Wil jij deze bijdragen?