VAMP (Multi-Purpose Attack Vehicle) was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en was verkrijgbaar vanaf 1982. VAMP werd verkocht met de straight arm versie van Clutch en zou tot 1984 in de winkelschappen liggen. Clutch zou verkrijgbaar zijn met dikke en dunne duimen.

In 1983 werd VAMP opnieuw uitgebracht, met de swivel-arm versie van Clutch. Deze versie heeft ook een slanker middel en heeft een stempel van de jaren 82-83. In 1984 zou VAMP samen met HAL deel uitmaken van een exclusieve set van Sears. Er bestaat een variatie waarbij er op de kap van VAMP een schop gevormd is in het ontwerp, een variatie die vooral te vinden is in de Sears set VAMP & HAL.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 twee andere versies van VAMP, namelijk VAMP Mark II (1984) en VAMP & HAL (ook uit 1984). Van Clutch bestaan tot 1994 vier versies. Naast versies 1 en 1.5 zijn dit 'Tan' Clutch (1984) en Clutch van de Mega Marines (1993).

Clutch deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd en armen vonden hun weg naar Breaker en Rock 'N Roll, terwijl zijn benen gedeeld worden met Breaker, Grunt (ook 'Tan' Grunt), Hawk, Rock 'N Roll, Short-Fuze, Stalker, Steeler en Zap. Het middel van Clutch werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren. Het volledige ontwerp van Clutch versie 1.5 zou worden gebruikt voor 'Tan' Clutch (1984).

Een eigenschap van Clutch is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

VAMP en Clutch zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was VAMP in grijs, geel en zwarte kleuren verkrijgbaar als Panther (1983) in de Europese Action Force-lijn van Palitoy. Dit voertuig werd verkocht met Stalker (feitelijk overeenkomend met Snake Eyes 1.5). In de Verenigde Staten zou het ontwerp van VAMP gebruikt worden voor Dreadnok Ground Assault uit 1986, alsook Tiger Sting uit 1989.

Multimedia

Het dossier is bijgedragen door Phil Sheehan.

Nog geen afbeelding van de verpakking en blauwdruk van VAMP. Wil jij deze bijdragen?