Clutch was als piloot samen met VAMP (Multi-Purpose Attack Vehicle) onderdeel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed en verkrijgbaar vanaf 1982. Clutch zou verkrijgbaar zijn met dikke en dunne duimen, en tot 1984 in de winkelschappen liggen.

In 1983 werd VAMP opnieuw uitgebracht met de swivel-arm versie van Clutch. Deze versie van Clutch heeft een slanker middel en heeft een stempel van de jaren 82-83.

Van Clutch bestaan tot 1994 vier versies. Naast versies 1 en 1.5 zijn dit 'Tan' Clutch (1984) en Clutch van de Mega Marines (1993).

Clutch deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd en armen vonden hun weg naar Breaker en Rock 'N Roll, terwijl zijn benen gedeeld worden met Breaker, Grunt (ook 'Tan' Grunt), Hawk, Rock 'N Roll, Short-Fuze, Stalker, Steeler en Zap. Het middel van Clutch werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren. Het volledige ontwerp van Clutch versie 1.5 zou worden gebruikt voor 'Tan' Clutch (1984).

Een eigenschap van Clutch is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Clutch en VAMP zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven.

Het dossier is bijgedragen door Phil Sheehan.

Multimedia