Zap was deel van de tweede reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1983. Zap, hier bekend als versie 1.5, is feitelijk een heruitgave van de eerste versie uit 1982. Die versie heeft in tegenstelling tot versie 1.5 nog beperkt beweegbare armen (straight arms) terwijl Zap versie 1.5 volledig beweegbare armen heeft (swivel arms). Ook heeft versie 1.5 een slanker middel en een rugzak met een andere bevestigingspin. Versie 1.5 heeft een stempel van de jaren 82-83 en zou tot 1985 in de winkelschappen liggen.

In 1986 en 1987 was Zap met negen andere actiefiguren onderdeel van de mail-inactie Original Adventure Team.

Er zijn meerdere versies van de bazooka van Zap. De vroegst bekende versie had twee handvatten, maar deze was te ruw voor de duimen van de straight arm-figuren. Daarom kwam er een bazooka met een enkel dun handvat. Voor Zap versie 1.5 werd deze bazooka met een wat dikker handvat geleverd, in een wat fellere groene kleur.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 drie versies van Zap, naast versies 1 en 1.5 ook versie 2 (Super Sonic Fighters, 1991).

Zap deelt, al dan niet in andere kleuren, lichaamsdelen van de andere figuren uit 1982. Zijn hoofd vond zijn weg naar Grand Slam (ook versie 2) en Grunt (ook 'Tan' Grunt). Zijn armen deelt Zap met Grunt (ook 'Tan' Grunt), Hawk, Snake Eyes en Short-Fuze. Zap's middel werd gedeeld met twaalf van de vijftien eerste actiefiguren. Zap's bovenlichaam wordt gedeeld met Short-Fuze. Zijn benen vind je ook bij Breaker, Clutch (ook 'Tan' Clutch), Grunt (ook 'Tan' Grunt), Hawk, Rock 'N Roll, Short-Fuze, Stalker en Steeler.

Een eigenschap van Zap is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Versie 1 en 1.5 van Zap zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was Zap 1.5 in totaal andere kleuren deel van het Europese Action Force van Palitoy onder de codenaam Dolphin.

Multimedia