Cobra (ook wel 'Cobra Enemy' en 'Cobra Soldier') was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1982. Net als de andere actiefiguren uit het eerste jaar had hij zogenaamde straight arms, armen die slechts van boven naar beneden konden bewegen.

Vanaf 1983 was Cobra wederom te koop met volledig beweegbare armen (swivel arms), een heruitgave die bekend staat als Cobra versie 1.5. Ook de kleur van de ogen veranderde van bruin naar zwart. Versie 1.5 heeft een stempel van de jaren 82-83.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 twee versies van Cobra.

Het ontwerp van Cobra 1.5 vond zijn weg naar Cobra Viper Pilot. Dit actiefiguur heeft geen rood, maar een zilver logo. Python Officer (1989) is ook gebaseerd op Cobra 1.5. Het middel van Cobra 1.5 vinden we ook terug bij Cobra Officer, HISS Driver, Tiger Force Duke en enkele versies van Steel Brigade.

Samen met Cobra Officer en Cobra Commander was Cobra ook enige tijd verkrijgbaar met de Cobra Missile Command Headquarters van Sears. Winkelketen JC Penney bracht een drie-pak uit, waarbij twee Cobra figuren en één Cobra Officer vergezeld werden van de accessoires van Zap en Rock 'N Roll.

Een eigenschap van Cobra is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Versie 1 van Cobra is nooit onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Dat geldt wel voor Cobra 1.5 (Gifslang uit de eerste jaargang) die ook deel was van het Europese Action Force van Palitoy.

De afbeelding uit Amerikaans promotiemateriaal toont Cobra in een ontwerp dat de winkelschappen niet zou halen.

Het dossier is bijgedragen door Phil Sheehan.

Multimedia