Cobra Commander was als bestelactie (mail-in) deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1982. Net als de andere actiefiguren uit het eerste jaar had hij zogenaamde straight arms, armen die slechts van boven naar beneden konden bewegen.

Er bestaat een variant waarbij het Cobra-logo op het actiefiguur aanzienlijk minder gedetailleerd is. Deze variant noemt men het Mickey Mouse logo, en is moeilijker te vinden dan het reguliere logo. Deze variant is alleen van toepassing op het straight arm figuur.

Vanaf 1983 was Cobra Commander wederom te koop met volledig beweegbare armen (swivel arms), een heruitgave die bekend staat als Cobra Commander versie 1.5. Die versie was gewoon in de winkel verkrijgbaar en heeft een stempel van de jaren 82-83.

Ook in 1982 zou Cobra Commander samen met Cobra Officer en Cobra verkrijgbaar zijn met de exclusieve Sears uitgave Missile Command Headquarters.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 acht versies van Cobra Commander. Naast versie 1 en 1.5 zijn dat Hooded Cobra Commander (1984), Cobra Commander with Battle Armor (1987), Cobra Commander versie 4 (1991), Cobra Commander van de Talking Battle Commanders (1992), Cobra Commander versie 6 (1993) en Cobra Commander versie 7 (1994).

Cobra Commander deelt het ontwerp van de armen met Cobra Officer, ook uit 1982. Het volledige ontwerp van Cobra Commander 1.5 zou later, met uitzondering van het hoofd, gebruikt worden voor Hooded Cobra Commander.

Een eigenschap van Cobra Commander is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Versie 1 en 1.5 van Cobra Commander zijn nooit officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was Cobra Commander 1.5 deel van het Europese Action Force van Palitoy, en zou ook in die lijn een Cobra Commander in overwegend rode kleur bekend staan als Red Laser, verkocht met de Laser Exterminator.

De dossiers zijn bijgedragen door Phil Sheehan.

Multimedia