Cobra Officer was deel van de originele reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1982. Net als de andere actiefiguren uit het eerste jaar had hij zogenaamde straight arms, armen die slechts van boven naar beneden konden bewegen. Er bestaat een variant waarbij Cobra Officer dikkere duimen heeft, en de schoudergewrichten van een andere grootte zijn.

Vanaf 1983 was Cobra Officer wederom te koop met volledig beweegbare armen (swivel arms), een heruitgave die bekend staat als Cobra Officer versie 1.5. Ook de kleur van de ogen veranderde van bruin naar zwart. Versie 1.5 heeft een stempel van de jaren 82-83.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 twee versies van Cobra Officer.

Het ontwerp van Cobra Officer 1.5 vond zijn weg naar Stinger Driver (1984). Python Trooper (1989) is ook gebaseerd op Cobra Officer 1.5. Het middel van Cobra Officer 1.5 vinden we ook terug bij Cobra, HISS Driver, Tiger Force Duke en enkele versies van Steel Brigade. De armen vonden in andere kleuren hun weg naar Cobra Commander uit de eerste reeks. Het zilveren Cobra logo op de borst van Cobra Officer is erg kwetsbaar, en slijt makkelijk.

Samen met Cobra en Cobra Commander was Cobra Officer ook enige tijd verkrijgbaar met de Missile Command Headquarters van Sears. Winkelketen JC Penney bracht een drie-pak uit, waarbij Cobra Officer met de accessoires van Short-Fuze vergezeld werd van twee Cobra actiefiguren.

Een eigenschap van Cobra Officer is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Cobra Officer is nooit onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Wel was versie 1.5 verkrijgbaar als deel van het Europese Action Force van Palitoy. Het actiefiguur Hunter, ook deel van Action Force, is gebaseerd op het ontwerp van Cobra Officer 1.5.

De afbeelding uit Amerikaans promotiemateriaal toont Cobra Officer in een ontwerp dat de winkelschappen niet zou halen.

Het dossier is bijgedragen door Phil Sheehan.

Multimedia