Cobra (ook wel 'Cobra Enemy' en 'Cobra Soldier') was deel van de tweede reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1983. Cobra, hier bekend als versie 1.5, is feitelijk een heruitgave van de eerste versie uit 1982. Die versie heeft in tegenstelling tot versie 1.5 nog beperkt beweegbare armen (straight arms) terwijl Cobra versie 1.5 volledig beweegbare armen heeft (swivel arms). Ook de kleur van de ogen veranderde van bruin naar zwart. Versie 1.5 heeft een stempel van de jaren 82-83 en zou tot 1986 in de winkelschappen liggen.

Er bestaan tot de Amerikaanse telling van 1994 twee versies van Cobra.

Het ontwerp van Cobra 1.5 vond zijn weg naar Viper Pilot. Dit actiefiguur heeft geen rood, maar een zilver logo. Python Officer (1989) is ook gebaseerd op Cobra 1.5. Het middel van Cobra 1.5 vinden we ook terug bij Cobra Officer, HISS Driver, Tiger Force Duke en enkele versies van Steel Brigade.

Samen met Destro, Baroness, Firefly, Storm Shadow en Scrap-Iron was Cobra ook verkrijgbaar als sixpack van Sears.

Een eigenschap van Cobra is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Versie 1 van Cobra is nooit onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven. Dat geldt wel voor Cobra 1.5 (Gifslang uit de eerste jaargang) die ook deel was van het Europese Action Force van Palitoy.

Multimedia