Interview Attica Gazette - G.I. Joe fotografie maand

Gepubliceerd op 7 juli 2020 om 23:53

Tijdens de G.I. Joe fotografie maand delen we niet louter content die online reeds aanwezig was, maar hebben we ook zelf een flink aantal interviews gedaan met diverse artiesten, welke we graag met jullie delen. Vandaag het eerste interview in deze reeks met Attica Gazette!

Alle interviews kunnen in twee talen worden gelezen. Nederlands in het witte vlak, Engels in het blauwe vlak. Dit hebben we gedaan om de leesbaarheid te vergroten. Gezien in de blauwe vlakken geen links te plaatsen zijn kunnen deze worden aangeklikt in de Nederlandse tekst.

Geniet ervan, deel het alstublieft met anderen en vergeet morgen niet terug te komen voor het volgende hoofdstuk van onze G.I. Joe fotografie maand.

Yo Joe!

 

Zou je je willen introduceren aan onze lezers? Wat is je naam, leeftijd, waar woon je en wat doe je zoal in het dagelijks leven?

Ik ben Ian, afkomstig uit 'The Great White North', ook wel bekend als Canada. In mijn dagelijks leven breng ik door onder rechtlijnig denkende mensen, opslagmagazijnen en joekels van vrachtwagens. Eerlijk werk dat mij genoeg tijd geeft om aan mijn hobby's te besteden, en zij die het vragen geef ik altijd het antwoord dat ik een punk rocker ben!

 

Hoe lang ben je al bezig met G.I. Joe fotografie?

In actieve zin ben ik er mee bezig sinds eind 2008, al was ik al veel eerder geïnteresseerd. Camera's en het hosten van fotobestanden waren echter een struikelblok.

 

Werk je ook met andere speelgoedlijnen?

Ik heb dat geprobeerd, maar de schaal van de actiefiguren was vaak een probleem. Ik vind dat wat dat betreft de G.I. Joe schaal onovertroffen is. Vaak, als ik foto's probeerde te maken van andere actiefiguren, raakte ik afgeleid en besloot dan maar foto's te schieten van vogels die dan net in de buurt zijn. Ik heb al een aardig aantal foto's liggen van kraaien, mijn favoriete vogel, maar ik zal er geen prijzen mee winnen.

 

Is er een bepaalde manier van werken die je toepast als je fotografeert? Een specifiek thema of doel dat je probeert te verwezenlijken?

Dat verschilt, maar het belangrijkste is mijn drijfveer om überhaupt foto's te gaan maken, en het plezier dat ik er aan beleef.

Als de foto die ik wil gaan maken direct geïnspireerd is door iets dat ik gelezen of gehoord heb in een lied, of als ik het effect van een andere foto probeer te dupliceren, komt er veel meer planning bij kijken. Meestal beslis ik dan eerst welke figuren of voertuigen het best bij mijn idee passen, wat meestal neerkomt op de figuren van jaargang '82, of Zartan. Daarna zoek ik een geschikte locatie, waar het licht goed is en waar de actiefiguren goed in positie kunnen worden gebracht.

Zo nu en dan dagdroom ik als het ware alsof ik de foto al gemaakt hebt. Als een van die ideeën in me op komt, probeer ik er zo min mogelijk aan te denken, en poseer en bewapen actiefiguren van tevoren, ga ik erop uit en maak de daadwerkelijke foto. Als die methode werkt, reken ik de foto's tot mijn favorieten. Soms wordt het juist een teleurstelling, en het is om die reden dat ik er echt zeker van moet zijn voor ik zo'n fotoproject aan ga.

 

Do you work with other toylines or subjects as well?

I've attempted other toylines, but usually the scale isn't something I enjoy working with, or I lose interest in them, as they can't compete with G.I. Joe. Oftentimes when taking pictures, I'll get distracted and attempt to take pictures of birds that are in the vicinity, so I have a lot of mediocre photographs of Crows, my favourite bird.

Is there a specific way you work when planning for the next photoshoot? Is there a specific theme or a goal you work towards?

I have a few ways I plan my photoshoots. Most of the time my photos are just from deciding I want to take some pictures, and the plan is mainly to have fun. 

If the photo I want to take is directly inspired by something I've read or heard in a song, or a different photograph I want to emulate, I'll plan a lot more. Usually I'll decide which figures or vehicles fit with the idea that's inspired me. Usually it winds up being 1982 figures or Zartan. After deciding on the figures I'll figure out a location, when the lighting will work, and depending on how important the inspiration is, I'll likely sketch out a map positioning the figures.

Occasionally, I'll daydream a G.I. Joe photo, as though I've already taken it. When one of those ideas come up, I usually try not to think too much about it, and usually pose and accessorize the figure(s) beforehand, go out and try to actually take the photo.  When it's successful, the photos usually wind up being my favourites, but it's something that can lead to disappointment, so I don't attempt it until I feel I actually can.

Op welke G.I Joe reeks richt je je blik? Old school o-ring figuren, new school figuren, voertuigen, of is het een mix?

Omdat ik veel waarde hecht aan de schaal en articulatie van de old school actiefiguren, beperk ik me echt tot die reeks. De vorm van de vintage figuren is geweldig, maar het geraamte is onovertroffen en maakt het tot wat het is. De moderne figuren zien er over het algemeen wel mooi uit, maar als ik ze in de hand heb voel ik er weinig bij.

De voertuigen zijn een leuk secundair aspect van het G.I. Joe verzamelen, al ben ik wat dat betreft minder kritisch op de wat modernere voertuigen. Een F.A.N.G. van de 25th Anniversary-reeks lijkt veel op de versie uit 1983, maar heeft vaak wel de roll cage.

 

Werk je ook wel eens met custom figuren?

Customizen is niet echt mijn ding, maar ik heb een aantal mooie exemplaren van vrienden gekregen die ik wel eens gebruik. Ik ben vooral onder de indruk van een versie van Tom & Mot met een torso van Hooded Cobra Commander!

Dan zijn er nog een aantal moderne actiefiguren van diverse producenten die echt wat toevoegen aan de O-ring-stijl figuren. Vaak zijn dit indrukwekkende varianten op eerder uitgegeven figuren, of bijna identieke kopieën van zeldzame actiefiguren. Ik ben bijvoorbeeld altijd blij om te werken met een mooie nieuwe draai op Cobra Soldier.

 

Wat vind je van de nieuwe 6 inch Classified figures? Ga je ze betrekken in je fotografie?

Ik heb ze gezien, en ik moet zeggen dat ik er niet veel mee heb, wellicht een minder populair antwoord. Ik vind het tof dat andere verzamelaars er blij mee zijn, maar de schaal en constructie zijn niet wat ik zoek in G.I. Joe. Ik sluit niet uit dat ik er ooit toch foto's van maak, maar dat zal afhangen van of ik ze kan vinden en of ze me aanspreken.

 

Werk je liever buiten en in de natuur, of in een setting binnenshuis die je zelf hebt opgebouwd?

Mijn voorkeur is om buiten te fotograferen, maar ik vind wel dat objecten en landschappen die binnenshuis zijn gemaakt, ook buiten tot hun recht komen. Zo heb ik wel eens rotsen gemaakt, en er buiten foto's van gemaakt.

 

Werk je vooral graag met natuurlijk zonlicht, of gebruik je ook andere belichting?

Natuurlijk zonlicht maakt fotograferen voor mij een stuk eenvoudiger. Elke winter zeg ik tegen mezelf dat ik moet oefenen om binnenshuis foto's te maken, maar ik begin er maar niet aan! LOL!

 

Bewerk je de foto's in Photoshop of vergelijkbare software?

Ik maak gebruik van GIMP (Gnu Image Manipulation Program), a redelijk krachtige freeware versie van Photoshop. Ik gebruik het vooral om de helderheid en het contrast aan te passen, of om kleuren te corrigeren. Soms klier ik wat aan met foto's waar ik niet zo gelukkig mee was... het zal wel komen omdat in mijn ziel nog altijd een kunststudent leeft!

 

Wat is je favoriete foto? En welke foto van iemand anders bewonder je?

Mijn favoriete eigen foto was van Stavast, Havik en Disk rennend door een oorlogsgebied. Het is een foto die echt werd wat ik ervan hoopte, terwijl ik niet eens zo'n grote fan ben van een van de drie figuren!

Ik wil niemand vergeten in de G.I. Joe fotografie gemeenschap, en dus noem ik graag de foto die ik beschouw als de mooiste aller tijden: Houtskool en Lichtvoet die een hinderlaag leggen voor een drietal Cobra IMP's in a rotsachtig gebied, zoals te zien is in de folder S.O.S. Cobra Gevaar uit 1990!

 

Ongeveer een jaar geleden maakte je een video met Plastic Battles over de Benelux folder van 1990. Het was geweldig om te luisteren naar de analyze, en ik vroeg me af of jullie plannen hebben om datzelfde te doen met de folder uit 1991, omdat het naar mijn mening ook een bijzondere prestatie is. Gaat dat gebeuren, en zo ja, wanneer wordt dit gedeeld met de wereld?

Ik weet niet of er plannen zijn rond die folder, maar als Plastic Battles bereid is om het met me te bespreken, ben ik er helemaal voor! De folder van 1991 is prachtig, en toch anders genoeg om een verschil te maken met de folder uit 1990.

 

Heb je tips die je met anderen wilt delen om hun fotografie kunst te verbeteren?

Bij alles: heb er plezier in. Blijf dingen proberen als dingen niet werken zoals jij ze mooi vindt, en probeer daar niet gefrustreerd van te raken.

Als je foto's van anderen mooi vindt, bestudeer dan wat het precies is dat maakt dat je zo mooi vindt, en laat dat je inspireren bij je eigen fotografie.

 

Zijn er artiesten die een voorbeeld voor je zijn, en waar je tegenop kijkt, en waarom?

Ik bewonder het werk van vele artiesten, zoals FalconC, Plastic Battles, Mate Mylar, Michael Vega (MrMikeVInthepit), DreadnokDread en vele anderen.

Zo ook C3Pestro op Instagram, wiens werk echt naar voren brengt hoeveel plezier speelgoed mensen kan brengen.

Mike T. van Forgotten Figures is ook een grote inspiratiebron, al is het maar omdat hij het al zo lang doet en zeker werk maakt van figuren die je zelden ziet.

Peter De Bruyne van The B.A.T.'s Lair heeft ook grote indruk op me gemaakt, omdat hij Nederlandstalige folders online zette, maar ook omdat zijn fotografiestijl revolutionair was voor de vroege jaren 2000.

 

Waar kunnen we zoals je werk bewonderen?

Ik ben te vinden op Instagram als @atticagazette,

Op Twitter als @atticagazette,

en ik beheer ook een G.I. Joe blog met veel fotografie en een hoop artikelen en essays over actiefiguren en andere G.I. Joe-zaken, te vinden op atticagazette.wordpress.com

Ik probeer ook om mijn werk te plaatsen op www.arahgallery.com, een vrij kleine G.I. Joe website waar je fotomateriaal kunt delen, gerund door mijn vriend Nekoman (www.viperpit.xyz)

 

Zijn er nog dingen die je aan onze lezers wilt zeggen?

Ik vind het echt geweldig en ben dankbaar om deel uit te maken van jullie G.I. Joe Fotografie-maand!

Ik heb GIJoe.nl altijd top gevonden, door zijn allesomvattende rubrieken en het feit dat het goed te navigeren was door Engelstalige bezoekers. Dat er nu meer interactie op plaatsvindt, vind ik een hoogtepunt in mijn tijd in de online G.I. Joe community! Hartelijk dank!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.