'Knowing is half the battle!'

Gepubliceerd op 5 juli 2020 om 13:10

Al sinds de vroege jaren 2000 is Rob Arts een inspiratiebron voor GIJoe.nl. Met de start van de nieuwe website is dat alleen maar sterker geworden. De man achter het magazine is zeker geen onbekende in G.I. Joe land, maar dit interview beantwoordt vragen die ons een nog beter beeld geven van een gepassioneerde fan die, zoals het ernaar uit ziet, altijd een fan zal blijven.

Wil je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Rob Arts, 44 jaar oud, woonachtig in de omgeving van Nijmegen en ik heb een zoontje van 8 genaamd Lee. Naast liefhebber van oud plastic te zijn is er nog meer wat mij vormt. Inmiddels ben ik zo'n 20 jaar actief als professioneel graffiti artiest door het maken van wanddecoraties en het geven van graffitiworkshops. Ondanks dat ik erg geniet van mijn beroep zit ik eraan te denken om het onderwijs in te gaan als leraar Nederlands. Naast het verzamelen van het oude plastic lees ik graag non-fictie, samengevat over geopolitiek.

Ook ben ik groot liefhebber van vechtsporten. Hierover lees ik graag, kijk graag video's en nog liever breng ik dat zelf in de praktijk. Vanaf jonge leeftijd heb ik altijd Shaolin Kempo gedaan, maar momenteel doe ik voornamelijk jiu-jitsu, judo en kickfit. Om de spieren in conditie te houden, doe ik nog body pump. Qua muziek ben ik heel divers. Ik luister van klassiek tot rap en van reggae tot hardcore house. Het genre maakt me dus niet zoveel uit want goed is goed. Wel kent ieder moment z'n eigen genre muziek welke gepast is. En we hebben een schat van een hond. Het is een bull-terriër en ze heet Ninja. Die naam is overigens verzonnen door mijn zoontje van destijds 3! Ha ha ha ha! Volgens mij schept dit wel een beeld van wie ik ben.

Helder verhaal. En jullie zoon heet Lee. Mag ik je vragen waarom jullie voor die naam hebben gekozen? Deze komt niet zo vaak voor in Nederland.

Dat mag zeker, leuke vraag zelfs! We vonden het erg moeilijk om een naam te vinden waar we het samen over eens werden. Nu is het zo dat zijn opa Leo heet. En op een dag kwam zijn moeder thuis met het verhaal dat ze wellicht een leuke naam wist: Lee, een verbastering van de naam Leo. Nu is het zo dat zoals wel uit mijn verhaal hierboven blijkt er drie elementen zijn die een grote rol spelen in mijn leven: Graffiti, vechtsport en G.I. Joe.

Toen zijn moeder de naam Lee opperde, schoten direct drie referenties door mijn hoofd. Graffiti: 'Lee' is een pionier en legende uit New York. Vechtsport: de legende Bruce Lee. G.I. Joe: de Marvel legende Stan Lee. Dus ik hoorde de naam en poef, poef, poef, ik legde drie keer een link en was direct verkocht. En zei: 'Is goed, we zijn eruit. Maar weet je het wel zeker?' Ik vond de naam zo vet, en goed bij ons beiden als ouder passen, maar kon me niet voorstellen dat dit proces van zoeken naar een naam ineens zomaar was opgelost. Maar dat was het dus wel, en Lee werd zijn naam.

Hij vindt G.I. Joe heerlijk om mee te spelen. Daar is het plastic natuurlijk ook ooit voor gemaakt dus hij speelt met de figuren en voertuigen waar hij zin in heeft, of dit nu uit 2003 of 1986 komt maakt voor hem niet uit. En ik vind het echt heerlijk om naar te kijken: mijn zoon die speelt met mijn speelgoed van vroeger. Kan het nog beter worden? Een kleine kanttekening moet ik hier wel bij maken: de vintage figuren mag mee worden gespeeld, maar na het spelen gaan de figuren weer netjes terug in de zakjes, zodat het overzicht op 'de collectie' bewaard blijft, daar ligt immers mijn hart. Dus het 'verzamelen' wordt wel enigszins gevoed.

Je zegt dat je ook van klassieke muziek houdt. Dat treft, want daar hou ik ook van. Wat is je favoriete klassieke compositie?

Zonder twijfel Rimsky-Korsakov met de Sheherazade. Hier zit voor mij alles in, van zacht en piepklein tot groots en theatraal. Het verhaal van Duizend-en-een-nacht wordt perfect vertolkt in muziek, je vormt de beelden zelf al bij het luisteren naar de tonen. In het vierde deel  voel je gewoon een gigantisch groot schip een haven binnenkomen, en in het verhaal is dit ook zo. Werkelijk prachtig, dit stuk voel ik van top tot teen.

Hoe oud was je toen je begon met verzamelen van G.I. Joe?

Wat dat betreft was ik er direct in het begin bij toen G.I. Joe in Nederland in de winkel verkrijgbaar was. Dat was in 1987, ik was toen 10 jaar oud.

Wat was je eerste actiefiguur en wat was je eerste voertuig?

Mijn eerste figuur was Kei, of Flint. Mijn eerst voertuig was de Cobra Flight Pod, of Trouble Bubble. Die heb ik beide nog!

Op welke leeftijd eindigde het verzamelen van G.I. Joe?

Dat is nooit echt geëindigd. Het is wel een proces van komen en gaan. Soms ben ik even heel fanatiek maar daarna dan verdwijnt het door omstandigheden naar de achtergrond en claimen andere zaken mijn aandacht. Maar echt weg is het nooit. Ik verwacht ook niet dat dit ooit zal gebeuren, zeker gezien we in oktober een film van Snake Eyes kunnen verwachten en mijn zoon nu al staat te trappelen om dit in de bioscoop te gaan kijken met zijn kinderfeestje. Dus als het virus echt wordt doorgegeven dan zal het 'gewoon' doorgaan tot ik oud en op ben.

Natuurlijk zijn de hiaten soms ook best lang, zoals in mijn pubertijd, maar ik heb altijd alles bewaard. Maar in die tijd stond alles echt achter een schot weg te stoffen. Het speelgoed vond ik nog steeds mooi, maar ik was het spelen ontgroeid.

Toen ik op een gegeven moment na mijn schooltijd fulltime aan het werk ging, dus geld verdiende, en ontdekte dat je via Ebay het plastic speelgoed van over de hele wereld naar mijn huis kon laten sturen, toen is het échte verzamelen begonnen. Alles was te koop, ook de items die voorheen niet te koop waren geweest in Nederland. Om mezelf te beschermen besloot ik daarom mijn andere speelgoed te verkopen en te ruilen tegen G.I. Joe. De gedachte was dat ik daarmee mezelf niet zou verliezen en ook bergen He-Man of Star wars vanuit de VS op zou laten sturen, want dat had mijn portemonnee niet aangekund. Door me op één lijn te richten, G.I. Joe, hield ik meer controle en overzicht en het was ook nog eens compleet te krijgen. Maar wat zat ik er qua compleet krijgen naast zeg. Ik had in die tijd nooit gedacht dat G.I. Joe al die jaren geproduceerd zou blijven worden en het idee van compleet krijgen heb ik dan ook maar los gelaten.

Wat is je all-time favoriete actiefiguur, en welk voertuig?

Bij de actiefiguren ga ik dan voor Major Bludd (V1). Deze kende ik vroeger uit de tekenfilms maar was niet te koop in ons land. Hij was echt een evil schurk met zijn ooglap en militant met zijn helm. Zijn stem maakte het allemaal nog net een stuk schurkeriger, ha ha ha! En hoe graag ik dat figuur ook wilde hebben, het was onbereikbaar voor me. Toen ik in klas 3 van het voortgezet onderwijs een schoolreisje naar Londen maakte heb ik me suf gezocht want daar was hij ooit wel verkrijgbaar, net als Duke, Baroness en Cobra Commander met helm. Maar helaas, tegen die tijd was geen van hen meer te vinden. Inmiddels heb ik hem wel en ik merk dat op een of andere manier hij een speciale plek in mijn hart inneemt.

Qua voertuigen heb ik niet echt één favoriet, er is gigantisch veel wat ik mooi vind. Een top 10 opnoemen zou niet eens gepast zijn. Ik denk dat ik het beste kan stellen dat ik de voertuigen gewoon erg koel vind.

Wat trekt je zo aan in het G.I. Joe speelgoed?

De eerste reden is denk ik heel simpel, de strijd tussen goed en kwaad. Dit is een universeel thema wat sterk tot uitdrukking komt in de strijd tussen G.I. Joe en Cobra. Classic! Daarnaast is het zo dat het een fantasiewereld is, even weg van de realiteit. Of het nu vroeger was dat ik met het speelgoed speelde of nu wanneer ik in een comic duik, je denkt even aan niets anders. Even je hoofd legen dus zoals ook sporten dat kan doen. Ik vind dat je hoofd legen een cruciaal onderdeel van mijn leven is om balans te kunnen houden in het soms drukke en hectische echte leven.

Welke speelgoedlijnen verzamel(de) je nog meer?

Wat ik vroeger verzamelde, of eigenlijk is dat niet het juiste woord want ik speelde er gewoon mee, was Star Wars, He-Man, Transformers en 1:72 plastic soldaatjes. Mijn zoontje speelt met precies dit, met daar nog LEGO Ninjago en Mashers aan toegevoegd.

De vintage Star wars en Transformers heb ik dus niet meer, maar mijn zoontje heeft hiervan een nieuwe collectie aangelegd. Maar ondanks dat zijn nieuwe Millenium Falcon prachtig is lonkt de vintage versie nog steeds. Dus wie weet zal ook die in de toekomst ons huis binnen vliegen.

De He-Man die ik had heb ik ooit aan Tommy, een vriend, gegeven. Ik verzamelde G.I. Joe en hem leek het wel leuk ook een verzameling te starten. Hij kocht er nog een lading figuren en voertuigen bij maar het verdween al snel op zolder. Toen mijn zoontje een jaar of 3 oud was liet ik hem de cartoons zien van He-Man en She-Ra en hij vond het geweldig! Toen ik Tommy vroeg of hij mijn oude speelgoed nog had zei hij dat dit zo was, met een flinke aanvulling. Hij vond het dan ook geweldig om dit aan Lee (terug) te geven. Dit voelde echt enorm leuk, mijn eigen oude speelgoed terug in huis. En zoonlief speelt er tot op de dag van vandaag nog graag mee. Toen Marcel (beheerder van GIJoe.nl) laatst op bezoek kwam, kreeg Lee Modulok als cadeau van hem. Ik denk dat dit zijn favoriete figuur is geworden. Het is eigenlijk een combinatie van He-Man met de moderne mashers, en dat blijkt een gouden combi.

Ben je ook een verwoed verzamelaar van andere G.I. Joe handelswaar, zoals strips?

Wanneer het alleen al ruikt naar G.I. Joe vind ik het al interessant maar het huis is niet groot genoeg en die portemonnee niet diep genoeg. Dus ik moet heel veel aan me voorbij laten gaan. Maar als het even kan vind ik het toch wel leuk om de papieren comics aan te schaffen. Dit blijft me trekken. Het fysiek omslaan van een pagina om op de volgende aan te komen en te zien wat de tekenaar nu weer uit de pen heeft getoverd vind ik echt magisch!

Hoe oud was je toen je opnieuw begon met verzamelen? En waardoor begon het weer te kriebelen?

Zoals gezegd is het nooit echt helemaal weg geweest maar als ik toch een moment zou moeten noemen dat het opnieuw begon te kriebelen is dat mijn kennismaking met internet en specifiek Ebay geweest. Waar ik ben opgegroeid in een klein dorpje lag ineens de hele wereld voor me open. Dat bracht ongekende mogelijkheden met zich mee, iets wat ik tot op de dag van vandaag koester.

Is er een actiefiguur of voertuig dat je heel graag nog zou willen hebben?

Er is niet specifiek één ding, er is nog zoveel wat ik niet heb en wel mooi vind. Eigenlijk valt dit het best samen te vatten in dat ik het speelgoed van 1982-1989 (Amerikaanse jaartelling) compleet zou willen hebben. Ook Action Force kun je daartoe rekenen. Geen idee of dit ooit zal lukken maar dat zou ik wel heel graag willen. Alles wat er na die tijd is uitgekomen vind ik ook prachtig, zoals bijvoorbeeld de nieuwe 6 inch figuren, en is welkom in de collectie. Maar mijn core focus ligt toch echt bij de vintage jaren. Natuurlijk had ik ook gewoon kunnen zeggen dat ik de USS Flagg graag zou willen hebben, want tja... dat is volgens mij de jongensdroom van iedere verzamelaar!

Wat is momenteel het pronkstuk in je collectie?

Er zijn veel figuren en voertuigen die ik geweldig mooi vind. Maar groot is vaak ook indrukwekkend. De Defiant Space Shuttle staat dan denk ik toch wel bovenaan.

Wanneer kwam je GIJoe.nl op het spoor?

Poeh, dan moet ik even diep gaan graven in mijn geheugen, maar dat zal ergens in de eerste jaren van dit millennium zijn geweest. Ik kan me nog wel herinneren dat de spullen die ik al die jaren had bewaard, van folders tot filecards, een welkome aanvulling voor de website waren. Ik denk dat het zeker meer dan 15 jaar geleden moet zijn geweest, maar een exact jaar zou ik niet durven noemen.

Wat doe je op dit moment namens GIJoe.nl?

Zowel het forum als het magazine heb ik onder mijn vleugels. Het forum is niet zo heel veel werk. Het is daar relatief rustig en mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam naar elkaar toe. Het meeste werk zit 'm daar in het posten van berichten. Gezien ik daar ook zaken post die ik niet post in het magazine is het zeker de moeite waard ook daar een kijkje te gaan nemen.

Het magazine is veel meer werk, zeker in deze tijd nu G.I. Joe meer booming is dan ooit tevoren. Er is iedere dag wel iets nieuws te melden en ook reviews en andere items uit het verleden verdienen een plaats, dus hiervan zou ik een dagtaak kunnen maken. Daarnaast is het zo dat ik het niet zo maar op de website plaats, maar ik lees, luister en bekijk de berichten zelf ook goed en wel altijd. Dit is tijdrovend maar daardoor ben ik wel altijd up to date van de ontwikkelingen in G.I. Joe land. Wanneer je dat ook wilt zijn moet je vooral iedere dag even het magazine checken!

Wat zou je daarnaast in de toekomst nog willen doen op de site?

Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar gezien mijn ondernemende inborst lokt de mogelijkheid om iets met een webshop te gaan doen altijd. In dat licht en mijn creatieve achtergrond lijkt het me leuk om mensen die op zich niets met G.I. Joe hebben, maar wel op hun eigen manier creatief zijn, een ontwerp te laten maken om dat vervolgens op kleding te laten drukken. Een soort van exclusieve GIJoe.nl kleding die dan weer via de webshop aangeboden zou kunnen worden. Dit is een idee dat vorig jaar in me op kwam maar wat een boel extra werk met zich meebrengt. Dus of dit ooit tot wasdom zal komen zal de tijd ons leren.

Heb je, als afsluiter, een speciale boodschap voor de lezers van dit interview?

Knowing is half the battle!

Twee aanvullende foto's: de eerste toont Rob op jonge leeftijd met de indrukwekkende Mobile Command Center, de tweede foto toont zoon Lee, met de al even indrukwekkende Pit Mobile Headquarters, uit de recentere reeks van G.I. Joe: the Rise of Cobra!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.