Mailing Hoofdkwartier 11 januari 2023

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 18:27

Beste rekruten,

Op de eerste plaats wensen we jullie nog een spetterend, gezond 2023 toe met veel G.I. Joe-verzamelplezier!

In de vorige mailing kondigden we een prijsvraag aan waarbij jullie werden aangespoord Nederlandstalige codenamen te verzinnen voor een reeks figuren die nooit officieel op G.I. Joe-verpakking in onze landen verkrijgbaar zijn geweest. Dit leverde drie inzendingen op en wel deze:

Björn Coopman:

Airborne - Luchtsprong
Doc - Chirurgijn
Snow Job - Sneeuwvlok
Scarlett - Scharlaken
Major Bludd – Majoor Sonnet
Gung-Ho - Marinier
Short-Fuze – Opvlieger

Hans B:

Airborne - Para bliksem
Doc - Dokter Huxtable
Snow Job - Sneeuwschuiver
Scarlett - Roodborstje
Major Bludd - Majoor Budje
Gung-Ho - Anthrax
Short-Fuze - Heethoofd

Rikkert Hoffmann:

Snow Job - Gladjakker
Scarlett - Pimpernel
Gung Ho - Zeeschuimer
Airborne - Luchtmacht
Doc - Lijfarts
Short-Fuze - Toevalstreffer
Major Bludd - Klets-Majoor

Rikkert heeft ook vermeld waarom zij deze namen kregen:

Snow Job:
betekent in Amerikaans Engelse straattaal: iemand afzetten; afgezet worden; een loer gedraaid worden; vleierij. Kortom oplichterij, mis- en verleiding. De woorden op zichzelf betekenen concreet ‘sneeuw’ en ‘baantje/ ‘-werk’, ‘- klus’, dus kom ik uit op: Gladjakker

Gladjakker maakte als voormalig kandidaat voor het onderdeel biathlon in de Olympische Winterspelen en met zijn gladde praatjes een onuitwisbare indruk bij de leden van bestuur in het G.I. Joe hoofdkwartier.

Hij jakkert onvermoeibaar voort door besneeuwd terrein en schiet schijnbaar moeiteloos met scherp. Bij deze gladjakker bevind je je altijd op glad ijs, en met zijn gladde praatjes weet hij menigeen voor zijn (k)arretje te spannen.

Scarlett:
De naam lijkt te verwijzen naar scharlaken als de haarkleur van deze actiefiguur en naar de hoofdfiguur van het toneelstuk 'The scarlett pimpernel'.

Deze hoofdfiguur gaat in het openbaar door het leven als aristocratische ijdeltuit gedurende de 'Terroir' in Frankrijk en leidt een dubbelleven onder het merkteken van de pimpernel (een veldplant uit de rozenfamilie die rode bloempjes draagt). Hij is een meester van vermomming en degelijk onderlegd in de zwaard- en vechtkunst. Scarlett beschikt over dezelfde vaardigheden

Ik kom daarom uit op Pimpernel, mede omdat deze naam herinnert aan de Nederlandse vrouwennaam Pieternel.

Gung-Ho:
Deze voormalige marinier groeide op als straatschoffie in Curaçao en worstelde zich daar een weg door het straatleven in en om de haven van Willemstad, voordat hij zich op 18 jarige leeftijd aanmeldde voor militaire dienst en tijdens zijn opleiding in het Korps Mariniers een nieuwe thuisbasis vond in de Zeeuwse delta. Hij is spijkerhard, knettergek en voelt zich overal en nergens thuis.

Tafelschuimers zijn bij hem aan het juiste adres om een graantje mee te pikken, want als het maar even kan zet hij een grote pan op het vuur om een heerlijke waterzooi te maken voor zijn maats van om het even wat Moeder Natuur op dat moment te bieden heeft. Als iemand de strijdkreet 'luctor et emergo' belichamen kan, dan is het Zeeschuimer wel!

Airborne:
Zijn naam is niet zomaar uit de lucht gegrepen, want Luchtmacht lijkt een geboren parachutist. Alsof het niets om het lijf heeft, navigeert hij als geen ander, met enkel zijn lichaam en een parachute tot zijn beschikking, de luchtstromen.

Met gebakken lucht hoef je bij hem niet aan te komen, want menig luchtkasteel wordt door hem in een luchtig gesprek met de grond gelijk gemaakt.

Doc:
Lijfarts rondde zijn studie geneeskunde af aan de Universiteit van Maastricht met co-schappen aan de MUMC en een minor psychiatrie van de HAN.

Hij meldde zich bij de Nederlandse strijdkrachten aan om lid te worden van het G.I. Joe team, maar kreeg nul op zijn rekest. Dat weerhield hem er niet van om in militaire dienst te treden en zich via de gangbare wegen omhoog te werken naar zijn beoogde doel. Deze toegewijde en overgekwalificeerde hospik vecht zij aan zij met zijn kameraden. Zijn codenaam is hem daarom op het lijf geschreven!

Short-Fuze:
Toevalstreffer is een derde generatie beroepssoldaat met een passie voor wiskunde. Zijn ruimtelijk- en wiskundig inzicht en zijn beheersing hiervan in de praktijk, zijn van een dusdanig hoog niveau dat het de meeste van zijn strijdmakkers ver boven de baret gaat.

Zijn doeltreffendheid wordt daarom doorgaans voor toeval aangezien en heeft geleid tot de uitspraak: “Toevalstreffer mist elk doel en schiet voor-als-nog altijd raak!”. Dit maakt dat hij een kort lontje heeft en regelmatig uit de slof schiet richting zijn teamgenoten, maar nooit richting de tegenstander!

Major Bludd:
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is Klets-Majoor een man van de daad en niet van het woord. In het Franse Vreemdelingen Legioen klom hij op tot de rang van majoor en maakte hij naam als een hoogst efficiënte en genadeloze instructeur die nieuwe rekruten met succes het klappen van de zweep leert kennen.

Zijn bijnaam is een samentrekking van het woord kletsoor (uit het noordfrans 'clachoire': slag, dunne uiteinde van een zweep) en zijn rang. Zijn karakteristieke helm, gelijk een kale klets, en scherpe tong, waarmee hij zonder uitzondering zijn meerderen, gelijken en ondergeschikten van kritiek voorziet, maken deze doorgewinterde COBRA-officier tot de ware Klets-Majoor: een geduchte tegenstander van de internationale helden van G.I. Joe!

 

De jury, bestaande uit Rob en Marcel van GIJoe.nl, heeft zich gebogen over de inzendingen en hoewel we ze alle drie van geweldige kwaliteit vinden, sprong de inzending van Rikkert er toch bovenuit, geweldig alleen al om de bijgeleverde teksten die de naam en het karakter verklaren!

Daarom feliciteren wij Rikkert en bedanken iedereen voor hun inzending. Rikkert krijgt nog een persoonlijke mail om de prijs van 20 euro in ontvangst te nemen.

 

Tot de volgende prijsvraag!

YoJoe,

Marcel