Het gebruik van spuitbussen bij het customizen

Gepubliceerd op 21 september 2020 om 07:00

Ik kreeg een vraag over spuitbussen waarop ik heb geantwoord, en wellicht is het ook zinvol voor mensen die graag G.I. Joe figuren of voertuigen customizen. Aanvullingen zijn altijd welkom.

Vraag:
Hi rob.

Als ik het goed gehoord heb in die podcast ben jij van beroep een graffiti artist? Kun je voor mij wat vragen beantwoorden a.d.h.v. de spraycans die je gebruikt?

Een youtube artiest die ik volg (Marco Frisoni) schildert voornamelijk miniaturen, zoals ik ook doe. Hij komt uit de grafische vormgeving hoek en heeft daarom vaak ongebruikelijke tips en trucks. Ik zag net zijn video over spraycans (https://www.youtube.com/watch?v=CdAJPJnwCe8&ab_channel=MarcoFrisoniNJM) en heeft het daar over wat voor mij onbekende merken. In de top categorie voor het sprayen van miniaturen hint hij op Montana en Molotow spray cans. Ik wil deze eigenlijk een keer proberen op miniatuurtjes als primer. Momenteel gebruik ik materiaal van een bouwmarkt of (overpriced) Games workshop undercoat. Heb jij een duidelijke voorkeur voor 1 v/d beide merken en zo ja, heb je dan nog tips welke varianten ik het beste aan kan schaffen en waar? 
 
Alvast thnx. Mocht je geen zin hebben in een dergelijke uitleg dan kun je dat gerust ook zeggen 😀


Antwoord:
Hey,
 
De video is echt erg goed, hij legt precies uit wat je moet weten...
 
Ik heb in het verleden ook met "Molotov Premium" gewerkt, super verf en geweldige druk die je kunt reguleren bij het indrukken van de cap. Maar omdat deze lokaal niet te krijgen was en de lokale merken ook goed waren ben ik overgestapt.
 
Een overstap naar Montana
Nu heb je "Montana Gold" en "Montana Black" die goed zijn voor zowel graffiti als het doel waar Frisoni het voor gebruikt. Het verschil zit 'm voornamelijk in de flexibiliteit. Gold is meer flexibel en Black wordt harder. Het voordeel van Gold is dat je dit op een canvas doek kunt spuiten en dit doek vervolgens kunt oprollen (bijvoorbeeld om het te versturen), waar de verf bij Black zou gaan breken. Gold heeft ook nog eens een lagere druk, waardoor je meer in detail kunt werken. Maar beide eigenschappen zijn niet relevant voor het bespuiten van miniaturen. Montana Black is dus waar ik standaard mee werk, dat is goedkoper dan Gold en prima waar ik het voor gebruik. Dit zou ik ook voor miniaturen gebruiken.
 
Een belangrijk punt wat hij benoemt zijn de verschillende caps. Level 1 is skinny en dat loopt op tot level 5 voor fatcap. Maar ik zou het bij level 1 houden. Of een grijze outline cap en voor fat een witte cap met roze rondje aan de voorkant...
 
Je kunt dat waarschijnlijk ergens lokaal wel kopen. Zelf koop ik het in Nijmegen bij Waalhalla waar ze enorm veel verschillende tinten hebben. Welke tint het betreft zie je aan de bovenzijde van de spuitbus, het gekleurde schildje. Ook online kun je ze natuurlijk kopen.
 
Volgens mij is dit de basis voor je om te weten. Maar als je vragen hebt, dan moet je me die gewoon stellen. 👌🏼✌🏼😎

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.