Lang niet alle actiefiguren zijn in België en Nederland neergedaald. Op dit onderdeel plaatsen we vertalingen van de Engelse dossiers van die figuren. Alle dossiers zijn vertaald door Marcel Kersten. Op dit moment tonen we actiefiguren van de jaargangen 1982 tot en met 1987, op een later moment volgen ook de actiefiguren van 1988 tot en met 1994. Veel leesplezier gewenst!

1982

De eerste Amerikaanse jaargang bevat geen enkel actiefiguur dat officieel zijn weg vond naar België en Nederland.

Breaker

Breaker is bekwaam met alle communicatiemiddelen bekend binnen NAVO en Warschaupact alsmede de meeste exportapparaten bekend in de wereld. Volgde speciale opleidingen aan de seinschool, geheime elektronica en Project Gamma. Gekwalificeerd expert met M-16, M-1011A1, MAC-10 en spreekt zeven talen (vertrouwelijk).

'Hij is efficient en zelfverzekerd en bezit de gave om onmogelijke situaties naar zijn hand te zetten.'

Clutch

Clutch deed dienst als monteur bij Manny's Mean Machines en was nadrukkelijk betrokken bij straatraces met zware voertuigen voordat hij zich aansloot bij de strijdkrachten. Afgestudeerd aan de geavanceerde infanterietraining, geheime operatiesschool en bekend met M-14, M-16, M-1911A1, M-3A1, M-79 en M-60.

'Vet zijn kapsel in met motorolie, scheert zich zelden en kauwt maandenlang op dezelfde tandenstoker. Clutch noemt vrouwen nog steeds 'mokkels'.'

Cobra Commander

Absolute macht! Totale controle over de wereld, haar mensen, rijkdommen en middelen... dat is het doel van Cobra Commander. Deze fanatieke leider heerst met een ijzeren vuist en eist niets minder dan complete trouw en loyaliteit. Zijn strijdplan voor heerschappij is gebaseerd op revolutie en chaos. Hij was eigenhandig verantwoordelijk voor opstanden in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en andere kwetsbare gebieden en het ontvoeren van wetenschappers, zakenmensen en militaire leiders opdat hun grootste geheimen onthuld werden.

'Cobra Commander is de belichaming van haat en kwaad. Corrupt en gewetenloos. Waarschijnlijk de meest gevaarlijke man op aarde!'

Cobra Officer

Cobra Officers leiden Cobra aanvallen direct aan het front. Ook wordt van velen gedacht dat zij actief zijn als spionnen bij verdedigingsinstallaties en kernreactoren. Alle Cobra Officers zijn experts in gevechtssporten, vermommingen, bedrog en vernietiging. Gekwalificeerd expert met AK-47, PM-63, M-16 en Ingram M-11.

'Cobra Officers zijn toegewijd om een einde te maken aan G.I. Joe en de Amerikaanse levenswijze. Wees op je hoede, het zijn uitzonderlijk gevaarlijke vijanden!'

Flash

Flash is hoogstbekwaam met de vele aspecten van de elektronische technologie en is in staat tot het repareren van apparatuur in het veld. Volgde speciale educatie aan de elektronicaschool, chemicaliënschool en geheime elektronica. Gekwalificeerd expert met M-16, M-1911A1 en XMLR-1A.

'Flash is methodisch en volhardend en heeft een aangeboren en onwrikbaar geloof in de orde van het universum. Hij werkt 's nachts aan zijn meestergraad in elektronische techniek.'

Grand Slam

Grand Slam deed zijn eerste training op in conventionele artillerie en deed dienst met een batterij van 155mm. Studeerde als beste van zijn klas af aan de speciale wapensschool en ontving speciale educatie aan de artillerieschool en de geavanceerde techniekschool. Expert met M-16, M-1911A1 en Heavy Artillery Laser.

'Hij is vriendelijk en kalm en een beetje verlegen. Intelligent. Leest science fiction en stripboeken om te ontsnappen aan de harde realiteit.'

Grunt

Grunt is bekwaam met alle kleine en binnenlandse consumentenwapens bekend binnen NAVO en Warschaupact. Geslaagd als een van de tien beste studenten aan de geavanceerde infanterietraining. Gekwalificeerd expert met M-14, M-16 en M-1911A1.

'Grunt is gemotiveerd en systematisch, iemand op wie je kunt rekenen tijdens een vuurgevecht.'

Hawk

Hawk stamt uit een gevestigde familie, was de beste uit zijn klas tijdens zijn opleiding aan West Point en heeft dienst gedaan in een aantal probleemgebieden. Afgestudeerd aan de geavanceerde infanterietraining en geheime operatiesschool. Kaderlid bij het Noord Atlantische commando en USA ENG COM EVR raket- en radartraining (vertrouwelijk). Expert met M-16 en M-1911A1.

'Zeer intelligent en opmerkzaam en volledig in staat om zijn eigen leven in de waagschaal te stellen om zijn teamgenoten bij te staan. Een uitmuntend leider!'

Rock 'n Roll

Rock 'n Roll was een bekwaam surfer in Malibu voor hij in dienst trad. Hij was ook gewichtheffer en bespeler van de basgitaar in lokale rockbands. Hij is bekend met alle lichte en zware wapens bekend in de NAVO en Warschaupact. Afgestudeerd als beste van zijn klas op de geavanceerde infanterietrainingschool en volgde speciale educatie aan de geheime operatiesschool.

'Rock 'n Roll is sluw doch naïef, krachtig doch verlegen. Bezit een grote loyaliteit naar zijn teamleden en is oprecht bezorgd over hun welzijn. Een man van eer en integriteit op wie je kunt bouwen.'

Scarlett

Scarletts vader en drie broers waren vechtsportinstructeurs. Zelf begon ze aan haar training op 9-jarige leeftijd en ontving haar eerste zwarte band toen ze 15 was. Studeerde af aan de geavanceerde infanterietraining en rangerschool. Volgde speciale opleiding aan de school voor geheime operaties, sluipschutterschool en het Tae Kwan Do symposium bij de marine en de speciale luchtmachtschool. Ze is gekwalificeerd expert met M-14, M-16, M-1911A1, M-79, M-3A1, M-700, Mac-10, XK-1 kruisboog, shuriken, Garotte en Ka-Bar.

'Scarlett is zelfverzekerd en veerkrachtig... het is opmerkelijk dat een persoon die zo dodelijk kan zijn ook nog een gevoel voor humor heeft.'

Short-Fuze

Short-Fuze stamt uit een militaire familie (vader en grootvader waren beide hooggeplaatste sergeanten) en geniet van abstracte wiskunde en het in zijn hoofd uitrekenen van artillerie navigatiemiddelen en driehoeksmetingen. Speciale educatie genoten aan de artillerieschool, ingenieursschool, geavanceerde infanterietraining. Expert met M-14, M-16, M-1911A1, M-79, M-2 en M-1.

'Short Fuze is een man van logica en sensitiviteit. Hij heeft de neiging om uit zijn slof te schieten. Daarom de naam: Short-Fuze.'

Snake Eyes

Snake Eyes is bekwaam met twaalf verschillende wapenloze gevechtssporten (Karate, Kung-Fu, Jujitsu) en is uitermate vaardig met scherpe wapens. Heeft grondige training genoten in bergbeklimming, onderwatersabotage, overleving in de jungle, woestijn en ijsgebieden en enige mate van holistische geneeskunde. Expert met alle kleine wapens bekend binnen NAVO en Warschaupact.

'De man is een totaal mysterie maar enorm goed in wat hij doet... sterker nog, hij is de beste.'

Stalker

Stalker stond aan het hoofd van een grootstedelijke straatbende voor hij zich aansloot bij de strijdkrachten. Hij spreekt vloeiend Spaans, Arabisch, Frans en Swahili. Was de beste van zijn klas bij de basis gevechtstraining en infanterietraining. Speciale training gevolgd bij de talenschool van het Amerikaanse leger en de inlichtingenschool. Gekwalificeerd expert met M-14, M-16, M-1911A1, M-3A1 en M-32.

'Onbevreesd onder stressvolle omstandigheden. Intelligent. Opmerkzaam. Beweegt zich voort als een soort jungle kat... stil, snel en krachtig.'

Steeler

Steeler stamt uit de middenklasse en werkte zich door de hogeschool op een beurs van het opleidingskorps voor reserveofficieren. Werkte als operator van zware voertuigen. Bekend en bekwaam met alle armaturen bekend bij NAVO en Warschaupact. Slaagde als beste van zijn klas bij gevechtsschool, speciale kadertraining bij het XAFV Project, artillerieschool, AFV woestijnschool en geheime operatiesschool. Expert met M-16, M-1911A1, MAC-10 en Uzi.

'Jong, roekeloos en dikwijls in botsing met hogere officieren, maar evengoed een keiharde soldaat!'

Zap

Zap is binnen het Joe team de specialist in pantserpenetratie en antitankwapens en doet ook dienst als sloopspecialist. Volgde gespecialiseerde educatie aan de ingenieursschool, munitieschool en geavanceerde infanterietraining. Gekwalificeerd expert met M-14, M-16, M-1911A1, M-79, M-72, XM-71A en XM-47.

'Zap is lief, leuk en aardig... en kalm als hij onder vuur ligt. Het spul waarmee hij werkt kan ieder moment in de lucht vliegen.'

1983

Vanaf deze jaargang druppelen enkele personages neer in België en Nederland. Alle heruitgaven van de eerste reeks hebben hetzelfde dossier in 1983 en worden dus ook niet genoemd in dit overzicht.

Airborne

Airborne is kind van Navahos die rijk werden van olieopbrengsten en hun oudste zoon gretig op skydive-lessen trakteerden. Talltree studeerde later ook rechten en doorliep met succes de examens in zijn thuisstaat Arizona. Ondanks zijn opleiding koos hij voor luchtmachttraining in het leger omdat hij liever uit vliegtuigen sprong dan dat hij zich bezighield met het schrijven van wettelijke teksten. Hij doorliep als beste van zijn klas de luchtmachtschool bij Fort Benning. Hij is een gekwalificeerd expert met Hughes Helicopter Chain Gun, M-16, M-60 en M-1911A.

Airborne mag dan bekend staan als een grapjas; hij kan ook doodserieus zijn. Als je naar hem kijkt, lijkt het alsof hij door je heen kijkt. Dat zal ongetwijfeld liggen aan zijn Indiaanse afkomst: de Navahos noemen het 'de verre kijk'. Dat is wat je noemt spookachtig!

Cover Girl

Cover Girl was een hoogaangeschreven kledingmodel in Chicago en New York voor ze zich aansloot bij de strijdkrachten. Gedesillusioneerd door de wereld van het modelleren was ze toe aan nieuwe zingeving in haar leven. Volgde de wapenschool van Fort Knox en aanverwante technische scholen. Kan uit de voeten met dieselaangestuurde voertuigen en gasturbine technologie. Gekwalificeerd expert met de LAW raket, Dragon A/T Raket, M-16 en M-1911A.

Cover Girl ervaart dat ze zich steeds moet bewijzen vanwege haar schoonheid. Ze voelt zich gedwongen om zich onvrouwelijke disciplines eigen te maken. Haar enorme zelfvertrouwen en verbluffend mooie uiterlijk zijn genoeg om de meeste mannen in hun hemd te zetten.

Doc

Doc slaagde aan de doktersopleiding van Harvard en voltooide zijn klinische opleidingsperiode aan Johns Hopkins. Hij had na zijn indiensttreding gehoopt direct door te stromen naar het G.I. Joe team, ware het niet dat het leger zulke garanties niet bood. Hoe dan ook, Doc bereikte zijn doel via de normale kanalen. Doorliep de luchtmachtschool, bergbeklimmingschool en woestijntrainingschool.

Doc is een overtuigd pacifist die gelooft dat 'het G.I. Joe team het beste is wat we hebben. Zij worden naar de meest ondenkbaar slechte situaties gestuurd omdat ze daar het hardst nodig zijn. Bij nijpende momenten hebben ze meer nodig dan alleen een hospik. Ik ben de persoon die ze zoeken!'

Duke

Duke sprak vloeiend Frans, Duits en Engels toen hij zich aansloot bij de strijdkrachten. Was de beste van zijn klas bij de luchtmachtschool in Fort Benning en de tak speciale talen van het Amerikaanse leger, waar hij zich specialiseerde in Chinese en Zuid-Oost Aziatische dialecten. Sloot zich in 1969 aan bij de speciale strijdkrachten en werkte met Zuid-Vietnamese stamleden. Stond aan het hoofd van vier verschillende scholen voor speciale strijdkrachten. Weigerde officier te worden in 1971 en geniet zijn aanzien in de rangen op basis van respect. Zijn huidige taak: Eerste sergeant van het G.I. Joe team.

Verklaring voor het weigeren van het officiersschap: 'Ze vertellen me dat het de taak van een officier is om anderen op te dragen risico te lopen opdat de officier nog in leven is om in het geval van een totale ramp de schuld op zich te nemen. Met alle respect overste, maar als dat de taak is van een officier, dan wil ik daar geen deel van uitmaken.'

Gung-Ho

Geboren in een grote Cajun clan in de onherbergzame moerasgebieden verhuisde Gung-Ho naar New Orleans en deed een reputatie op als iemand die behendig uit de voeten kon met zijn blote vuisten en messen. Hij vervoegde zich op 18-jarige leeftijd bij de marine en verliet Parris Island als de beste van zijn klas. Gung-Ho doorliep de luchtmachtschool, verkenningsschool en de munitieschool van de mariniers. Hij is bekend met alle kleine armaturen en grotere kalibers van de NAVO en het Warschaupact, met name de XM-76 granaatwerper.

Zap vertelt: 'Bij alle mariniers zit een steekje los, maar Gung-Ho is de meest verfomfaaide, beangstigende en krankzinnige marinier die ooit zijn weg vocht uit het Godvergeten moeras dat men Parris Island noemt!'

HISS Driver

HISS piloten worden gekozen uit de duizenden beste en meest kwaadaardige jaarlijkse Cobra rekruten, elk uitverkoren om hun fysieke kracht en hun totale toewijding aan de zaak van het kwaad! HISS piloten zijn afgestudeerd aan de Cobra gevechtsschool en volgden de training voor geavanceerde wapensystemen. Volledig bekwaam met de HISS tank, FANG en volledige kennis van alle NAVO en G.I. Joe wapens.

HISS piloten zetten zich in voor de volledige vernietiging van G.I. Joe. De nieuw ontworpen HISS tank is een ondubbelzinnig gevaar voor het Joe team!

Major Bludd

Bludd genoot zijn eerste militaire training in de Australische Special Air Service en sloot zich later aan bij het Franse vreemdelingenlegioen. Was actief als militair adviseur in talloze landen en wordt momenteel gezocht voor misdaden in Rhodesië en Libië. Kan uit de voeten met elk gangbaar infanteriewapen. Bludd beschikt over een tactisch vermogen gelijk een metalen val. Hij is expert met alle kleine wapens bekend binnen NAVO en Warschaupact.

Major Bludd schrijft bijzonder slechte poëzie: Ben je sloom en in voor gein? Voorzie je uzi dan van een nieuw magazijn. Neem de juiste afstand aan en laat die zielepoten met de voeten van de grond afgaan!

Snow Job

Snow Job was een zeer getalenteerde deelnemer aan de Olympische Biatlon voor hij indienstrad omdat het leger speciale training en privileges biedt aan Olympisch kampioenen. Tot de ontsteltenis van de pr-afdeling van het leger bood Snow Job zijn diensten aan bij het G.I. Joe team en werd aangenomen! Hij is bekwaam met alle bij NAVO bekende lange afstand sluipschuttergeweren en het XMLR-3A lasergeweer.

Rock 'n Roll zegt: 'Jullie denken zeker dat we Snow Job die naam geven omdat hij zijn werk doet op ski's? Nee. Hij is een regelrechte oplichter, tot het moment dat hij zijn geweer in de hand neemt en er gegarandeerd iets tegen de grond gaat!'

Torpedo

Torpedo was voor zijn indiensttreding actief als een duikinstructeur. Bekwaamde zich met de zwarte band in drie gevechtssporten (Wu-Shu, Kenpo, Go-Jo-Ryu) toen hij negentien jaar was. Kan goed uit de voeten met het Filipino vlindermes 'Bali-Song'. Na zijn opleiding als SEAL (Ter land, ter zee en in de lucht) voldeed hij trainingen die zo geheim zijn dat ze niet vermeld kunnen worden. Hij is expert met de meeste kleine NAVO armaturen en explosieven bekend in het Warschaupact en NAVO.

Wanneer Torpedo niet werkt, perfectioneert hij zijn vaardigheden en scherpschutterkunst. Hij is uitsluitend vegetariër. Zijn teamgenoten beschouwen hem als grote professional, maar zijn persoonlijkheid voelt zo koud aan als een vis.

Tripwire

Tripwire maakte nooit de middelbare school af in de marinebasis van Yokosuka in Japan waar zijn vader als carrièremilitair dienst deed. Hij verbleef twee jaar in een Zen-klooster waar hij zich bezighield met de zin van het leven, maar ook daar was hem geen lang leven beschoren omdat hij aan de lopende band serviesgoed brak en elk denkbare vloeistof morste. Toen hij 19 jaar was, sloot hij zich aan bij het leger en werd letterlijk en figuurlijk wakker tussen de granaten. Tripwire is kundig met alle explosieven, ontstekers en armaturen bekend binnen NAVO en Warschaupact. Hij is expert met de M-1911A.

Mensen worden gek van Tripwire. Hij is altijd klunzig, nerveus en laat om de haverklap dingen vallen... tenzij hij aan het werken is met zware explosieven, de enige dingen die hem kalmeren.

Viper Pilot

Deel van het naam- en gezichtsloze Cobra legioen. Elke Cobra is hoogst bekwaam met explosieven, alle kleine wapens bekend bij de NAVO en Warshau Pact, sabotage en gevechtsporten. Afgestudeerd van de Cobra Viper School en gekwalificeerd expert met de Skorpion VZOR61, Dragunov (SVD), Uzi en M-16.

'Cobras zijn ondubbelzinnig trouw aan hun fanatieke leider Cobra Commander. Hun doel: de wereld veroveren om er zelf beter van te worden!'

1984

Net als het jaar hiervoor zijn een aantal actiefiguren overgewaaid naar België en Nederland.

Baroness

Als nazaat van vermogende Europese aristocraten verruilde Baroness het radicale studentenbestaan voor het internationaal terrorisme voor ze zich aansloot bij de rangen van Cobra. Ze liep ernstige brandwonden op tijdens een nachtelijke Cobra operatie en heeft ingrijpend plastische chirurgie ondergaan. Het gerucht gaat dat zij de enige is die bekend is met de identiteit van Destro. Ze is bekwaam met M-16, AK-47, RPG7, Uzi en is ervaren HISS tank bestuurder.

'Haar grote zwakheid ligt in de vraag of ze loyaal moet zijn aan Cobra Commander of Destro. Deze twee tegen elkaar uitspelen lijkt haar grootste kracht.'

Blowtorch

Blowtorch is geheel vertrouwd met alle militaire brandgevaarlijke armaturen en vlammenwerpers. Voor Blowtorch is het gebruik van vuur in een oorlogssituatie een kunst die al eerder gemeengoed was dan het gebruik van pijl en boog. Hij is expert met de M-7 vlammenwerper, M-16 en M-1911A1.

'Blowtorch kan de slaap niet vatten tenzij hij zeker weet dat hij in de buurt is van een rookdetector. Hij wordt knettergek van sigarettenrook! Hij zit altijd dicht bij de uitgang van filmzalen en weigert te gaan wonen waar hij niet veilig uit ramen kan springen. Voor Blowtorch is dit geen irrationeel gedrag; hij baseert zijn acties op kennis uit het werkveld.'

Firefly

Niemand kent de echte naam van Firefly of weet hoe hij eruit ziet. Hij is bekend door zijn daden. Expert met alle explosieven en ontstekers bekend binnen NAVO en Warschaupact. Weet altijd zijn explosieven te plaatsen waar zij de meeste schade aanrichten. Er bestaat geen twijfel over zijn gave om te infiltreren, aangezien niemand hem ooit in een doelgebied heeft zien komen of vertrekken.

'Zelfs Cobra Commander weet niet alles over Firefly. Zijn honorarium wordt gestort op een genummerde Zwitserse bankrekening en altijd vooruitbetaald. Hij geeft geen garanties en doet niet aan terugbetalingen.'

Mutt & Junkyard

Mutt heeft een natuurlijke band met dieren. Hij houdt van ze en zij houden van hem. Het probleem is dat hij veel beter met honden kan omgaan dan met mensen. Afgestudeerd op het jungle oorlogstrainingscentrum en verbonden als kaderlid aan de speciale operatiesschool en als adviseur van het beveiliging- en handhavingcomité. Hij is gekwalificeerd expert met de M-16, M-14, M-1911A1 en MAC-11.

'Zit je naast Mutt in de kantine, haal het dan niet in je hoofd om iets van zijn bord te stelen... hij komt achter je aan en bijt je been eraf!'

Recondo

Voor Recondo is de kou een natuurlijke vijand. Er is niets dat hij liever doet dan met rugzak marcheren door het oerwoud terwijl het zweet zijn camouflage doordrenkt. Wanneer hij in de jungle loopt, is het zijn domein, en iedereen die daar ook verblijft, bevindt zich op verboden terrein. Was kaderlid bij het jungle oorlogstrainingcentrum en is bekwaam met M-16, Swedish K, grease gun, M-1911A1 en M-79 granaatwerper.

'Een jungle ademt als een groot, gevaarlijk organisme. Het voelt wanneer je het vreest of haat en het kent geen genade. Als Recondo een jungle instapt, zingt het hem toe gelijk een moeder die een angstig kind troost.'

Rip Cord

Rip Cord bekwaamde zich bij de civiele luchtpatrouille tijdens zijn middelbare school. Ontdekte skydiven en voegde zich bij het G.I. Joe team om te kunnen springen van veel grotere hoogten. Expert met M-16, M-1911A1, Carl Gustav 9mm parabellum en Browning high-power.

'Stel, je hebt een probleemgebied waar je niet naar binnen kunt zeilen, lopen of rijden. Je stuurt een vliegtuig op zulke hoogte dat niemand hem kan zien of horen. Rip Cord springt en valt als een rots kilometers naar beneden en opent dan zijn parachute op het laatste moment om te voorkomen dat hij kan worden waargenomen. Je wilt niet weten wat hij doet als hij de grond raakt!'

Roadblock

Het was Roadblocks droom om chefkok te worden. Hij verdiende zijn geld als uitsmijter om de Escoffierschool in Frankrijk te kunnen betalen, tot iemand hem overtuigde dat hij in het leger opgeleid kon worden tot chef. Verafschuwd door het eten in het leger koos hij voor een overplaatsing naar de infanterie. Expert met M-2 Browning .50, alle Warschaupact zware machinegeweren, M-16 en M-1911A1.

'Een .50 Browning weegt meer dan veertig kilo. Tel daar nog eens 25 kilo aan munitie bij en je praat van 65 kilo aan staal en extra uitrusting, om nog maar te zwijgen over de repercussie van de vuurkracht. Iedere persoon die zoveel gewicht met zich meedraagt heeft geen machinegeweer nodig om me van hem af te houden!'

Scrap-Iron

Het gerucht gaat dat Scrap-Iron een productontwerper is voor de wapenfabriek van Destro. Scrap-Iron voert de eerste tests uit op alle nieuwe pantserpenetrerende armaturen. Hij specialiseert zich in door raketten aangedreven antitankwapens die op afstand bestuurd kunnen worden. Deze wapens zijn zo verfijnd dat ze alleen maar kunnen worden aangeduid als 'briljant'.

'Scrap-Iron is methodisch en nauwkeurig. Hij walgt van imperfectie in welke vorm dan ook, misschien is dat de reden dat hij de wereld wil opblazen.'

Spirit

Spirit komt uit een familie die zo ver beneden de armoedegrens leefde dat ze nooit het gevoel hebben gehad arm te zijn. Spirit was een jachtgids op de middelbare school en diende in Zuidoost-Azië voor hij zijn opleiding voltooide. Keerde terug voor dienst voor redenen die alleen begrepen kunnen worden door leden van de oorspronkelijke Amerikaanse mystieke strijders. Hij is gekwalificeerd expert met M-16, M-1911A1 en Remington sluipschuttergeweer.

'Charlie is sjamaan, een ander woord voor medicijnman. Hij is geen genezer, geestelijke of heksendokter. Eigenlijk is er geen vergelijkbaar begrip in onze cultuur voor wat hij is, tenzij we zielenknijpers zouden hebben die daadwerkelijk mensen zouden kunnen helpen.'

Thunder

Thunder groeide op naast een metaalgieterij, wat mogelijk verklaart waarom hij zo verknocht is aan harde geluiden. Toen hem gevraagd werd waarom hij in dienst trad bij de artillerie antwoorde hij simpel: 'Ik wil ze horen afgaan.' Hij heeft een passie voor heavy metal, rock and roll, pindarotsjes en auto's met slechte uitlaatdempers.

'Als je weet waar je je bevindt en waar de vijand zich bevindt dan is artillerie gelijk een exacte wetenschap. Maar in de echte wereld is artillerie half trigonometrie en half puur geluk. Met andere woorden: raak je iets, schrijf het jezelf toe. Mis je iets, schrijf het af als foutmarge.'

1985

Deze jaargang vormt de basis voor het eerste Belgisch-Nederlandse jaar en bijna alle actiefiguren vonden hun weg naar onze landen, met uitzondering van de actiefiguren in dit overzicht. Keel-Haul vond qua actiefiguur zijn weg naar de Benelux, maar daar als het personage Admiraal Colby en niet met een dossier.

Heavy Metal

Sommige gebieden in Brooklyn zijn minder toegankelijk voor buitenstaanders dan het gebergte van Transsylvanië. Heavy Metal groeide op in een buurt waarvan men dacht dat een reis naar het nabijgelegen Manhattan gelijk stond aan een heuse expeditie. Behoren tot de middenklasse was een kwestie van dagdromen. Heavy Metal schreef zich in bij de financiële school om een accountant te worden, maar toen hij op een dag bij Fort Belvoir een colonne tanks voorbij zag razen, raakte hij dermate gefascineerd dat hij zich liet overplaatsen naar de pantserdivisie. Expert met M-16, M-1911A1, M-2 en M-60.

'Veel mensen vinden geruststelling in orde en discipline. Wiskundige formules reduceren de vraagstukken in deze wereld tot behapbare hobbels. Heavy Metal houdt van tanks. Ze vormen een onveranderlijk ijzeren statement.'

Keel-Haul

Studeerde af aan Annapolis en de vliegschool van de marine. Vloog Phantom F-4's van de Intrepid in de late jaren '60. Volgde zijn opleiding aan het Naval War College in Newport, Rhode Island en de Armed Forces Staff College. Draagt het Navy Cross, DFC en Air Medal. Is een gerespecteerd militair historicus, een schaakspeler van nationaal niveau... en mogelijk de slechtste klarinettist die de wereld ooit heeft gehoord.

'Keel-Haul was altijd een coole gast. Hij kon midden in de nacht fluitend een F-4 laten landen op een vliegdekschip terwijl de helft van zijn indicatoren op zwart stonden. Weet je hoe moeilijk het is om 's nachts te landen op een vliegdekschip? Probeer maar eens te springen op een rijdende skateboard terwijl je geblinddoekt bent!'

Starduster

Starduster was een trapezeartiest in het circus voor hij zich aansloot bij de Airborne Rangers. Hij dacht dat zijn acrobatenvaardigheden en grenzenloze energie goed van pas zouden komen. Maar nu deed hij zijn bekende kunstjes niet aan een stuk touw in het circus, maar al hangende uit een helikopter. In plaats van popcorn en nootjes uit het publiek kreeg Starduster nu munitie om zijn oren. Duke had snel in de gaten dat de vaardigheden van Starduster ideaal zouden zijn voor werk met de JUMP Jetpack, een combinatie die nog steeds de handen op elkaar krijgt.

'We kunnen worden ingemaakt door artillerie en raketten in een luchtruim zo gevaarlijk dat zelfs de muggen dekking zoeken, maar Starduster zou in zijn element zijn om de vijand te localiseren. Hij stelt geen vragen en geeft de positie van de tegenstander door aan onze eigen artillerie. Bij Starduster is de act altijd interessant.'

Tollbooth

Toolbooths liefde voor bouwen begon toen hij zes jaar oud was. Zijn ouders gaven hem als Kerstgeschenk een bouwset die versleten was voor hij de leeftijd van zeven had bereikt. Elk jaar werden zijn bouwwerken groter en complexer totdat hij ze allemaal ontgroeide. Studeerde af als ingenieur en was toe aan een grotere uitdaging: het leger met een uitdrukkelijk verzoek om te mogen dienen in het G.I. Joe team.

Stalker vertelt: 'We zijn op weg naar ons doel en stuiten op een obstakel waar we niet overheen kunnen. Of het nu gaat om een rivier, een kloof, een berg of wat dan ook - Tollbooth helpt ons naar de overkant. De man kan toveren.'

Torch

Werd gesommeerd naar de jeugdgevangenis toen hij veertien jaar oud was. Ontsnapte en sloot zich aan bij de koopvaardijvloot waar hij zich bekwaamde met de snijbrander. Lid van de motorfietsclub Melbourne Maulers.

Torch is een analfabetisch en meedogenloos stuk tuig wiens voorliefde voor plotseling en onverwacht geweld alleen zijn gelijke kent in zijn grote domheid.

Specialiteit en modus operandi: werkt met een oxy-acetylene fakkel om gestolen auto's te verbouwen of om zo nu en dan kluizen te openen. Zwerft het moeras af voor de lol of om er beter van te worden.

1986

Ook voor dit jaar geldt dat bijna alle actiefiguren tot het Belgisch-Nederlandse assortiment behoorden, met uitzondering van Low-Light, de mail-in versie van Sergeant Slaughter, AVAC als piloot van de Firebat en alle leden van de Special Missions Brazil subgroep. Van die groep heeft alleen Claymore een uniek dossier, de andere leden waren eerder al gewoon in België en Nederland verkrijgbaar.

AVAC

Het besturen van een Firebat voelt aan alsof je vastgebonden zit aan een kanonbal. De cockpit is krap, benauwd en onherbergzaam. Er is geen monitor die de status van de motor, de weersomstandigheden en de navigatie in de gaten houdt. Er is geen schietstoel. Je moet het doen met een basaal vliegpaneel, pook en gaspedaal. Maar na de eerste hoge G-krachten tijdens het verticale opstijgen, onderscheidt de Firebat zich als het snelste en meest wendbare eenmansjet in het complete Cobra arsenaal.

AVAC piloten worden gekozen uit de pool met Air Vipers. Ze moeten bestendig zijn om het gebrek aan navigatiemiddelen in de cabine op te vangen met hun eigen calculaties en geen moeite hebben met het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid. Het mag dan ook als een verrassing komen dat er geen gebrek is aan animo om te vliegen met 'the pocket rocket'.

Claymore

Claymore is de zoon van een immigrant die naar Amerika kwam om te werken in de marmergroeven in Vermont. Op het Dartmouth College in New Hampshire slaagde Claymore als beste van zijn klas met het hoogste cijfer voor Oosterse filosofie. Hij is vloeiend in Japans, Chinees, Vietnamees en Portugees.

Hij sloot zich aan bij het leger en deed drie keer dienst, ergens in Zuidoost Azië, een opdracht die nu nog steeds vertrouwelijk is. Volgde de luchtmacht- en rangerschool. Is bevoegd met alle kleine en lange afstand sluipschuttergeweren bekend binnen de NAVO en tevens alle binnen NAVO en Warschaupact bekende explosieven. Bekwaam met alle gevechtssporten.

Claymore kwam bij het G.I. Joe team op aandringen van Hawk, maar zou op eigen voorwaarde alleen ingezet worden bij speciale opdrachten. Claymore wordt gerespecteerd binnen alle rangen van de strijdkrachten en zijn reputatie als soldaat is alom bekend. Weinig mensen hebben Claymore ooit gezien, maar zie die onder hem gediend hebben, zullen en willen hem niet vergeten.

Low-Light

Low-Light was als kind in North-Dakota zo bang voor de duisternis, dieren en harde geluiden dat een jachtexpeditie met zijn vader zijn leven compleet veranderde. Hij raakte de weg kwijt in het zwart van de nacht en werd drie weken later teruggevonden met zijn zaklamp, geweer en een brede grijs op zijn gezicht. Tien jaar later was hij werkzaam als instructeur bij de scherpschutters aan Fort Benning en is autodidact expert in beeldintensivering.

'De Joes hebben Low-Light er graag bij. Ze weten dat als er stront aan de knikker komt ze alleen maar hoeven te wachten tot het donker is... het maakt niet uit wat de vijand ons toewenst. De nacht behoort toe aan Low-Light.'

Sergeant Slaughter (Mail-in)

Vrijwel alle leden van het G.I. Joe team zijn bevoegd om drilinstructeur te zijn. Er is dus een zware jongen nodig om iedereen het hoofd te bieden. Sergeant Slaughter past die taak zoals zijn hoofd past in zijn hoed. Laten we eerlijk zijn: deze man is ruw en houdt niet van flauwekul.

'Ze zeggen dat hij zijn tanden scherpte aan een bogey wiel van een Patton tank. Zijn eerste woorden waren 'Semper fi'. Ze zeggen dat toen de Sarge een rekruut berispte in Camp LeJeune, de andere rekruten met de staart tussen de benen afdropen naar Pendleton. De meeste rekruten zouden liever naar appels duiken in een groot vat met vet dan dat ze de Sarge tegenkomen. Ze zeggen dat hij in één nacht tijd een maandsalaris spendeert in Thule, Groenland. Jarheads overdrijven nog wel eens, we weten namelijk allemaal dat het onmogelijk is om een maandsalaris te spenderen in Thule, Groenland.'

1987

Opvallend veel actiefiguren uit 1987 druppelden niet binnen in België en Nederland. Payload en Hardtop waren als piloten van de Defiant daarentegen wel deel van een wedstrijd, maar geen onderdeel van het assortiment.

Chuckles

Chuckles werkt al zo lang undercover dat niemand zeker weet voor wie hij werkelijk in dienst is. Zijn eerste operaties doorliep hij namens de Southeastern Insurance Group in Fort Lauderdale waarvan hij nog steeds vindt dat daar zijn voorname loyaliteit ligt. Chuckles is de man onder de mannen en elk departement van crimineel onderzoek werkt graag met hem, niet alleen vanwege zijn goede humeur en volharding in het werkveld, maar ook omdat hij zo gewetensvol met zijn dekmantel omgaat dat hij zich opwerpt voor opdrachten waar niemand anders aan wil beginnen.

'Mensen kunnen goed met Chuckles opschieten. Hij kan de hele dag moppen tappen met een groep Cobra's terwijl hij in werkelijkheid een zender met zich meedraagt die in contact staat met het Joe team. Hij weet wat er gebeurt als ze zijn dekmantel doorzien, maar hij is er zeker van dat hij zich uit elke benarde situatie weet te vechten.'

Crystal Ball

Geboren als zoon van een Romalische vader die kennelijk de gave van helderziendheid bezat en een Amerikaanse moeder uit Bangor, Maine, was Crystal Ball de zevende zoon van een zevende zoon. En zulke mensen, zoals de oude zigeuners geloven, beschikken over bovennatuurlijke krachten. Of dat waar is laten we in het midden, maar Crystal Ball is soms in staat om gedachten te lezen. Dit maakt hem een unieke aanwinst voor Cobra, vooral als het gaat om het ondervragen van gevangengenomen Joes. Cobra hoeft zich niet te verlagen tot martelpraktijken als Crystal Ball een van zijn goede dagen heeft.

'Met Crystal Ball in de buurt is het niet alleen zaak om te letten op wat je zegt, je moet ook letten op wat je denkt!'

Golobulus

Golobulus is een afstammeling van de slangenkoningen uit de prehistorie en regeert over Cobra-La, een verborgen vallei in het Himalayagebergte waar de hoge priesters van de biomechanische cult een technologie hebben geschapen die uitsluitend is gebaseerd op levende organismen. De bouwwerken van Cobra-La bestaan effectief uit talrijke schaaldieren terwijl de kleren die de inwoners dragen net zo levend zijn als zijzelf. Ten koste van zijn eigen menselijkheid heeft Golobulus onsterfelijkheid bereikt via symbiose.

'De onderdelen van het harnas van Golobulus bestaan uit levende mutaties van kreeften en krabben die bijdragen aan de kracht van het harnas van hun leider. Door de eeuwen heen zijn de meeste lichaamsdelen van Golobulus zo vaak veranderd of vervangen dat alleen zijn brein en centrale zenuwstelsel nog origineel zijn.'

Gyro-Viper

De coördinatie die nodig is om een helikopter te besturen is vergelijkbaar met een jojo in de linkerhand terwijl je op de middelvinger van je rechterhand een gebakbord laat draaien en je tegelijkertijd volle glazen met water laat balanceren op je voeten. Het besturen van een gevechtshelikopter in gevechtssituaties houdt dezelfde dingen in, met als toevoeging het gevoel dat je op de rug van een edelhert zit terwijl het door de jungle rent tijdens het jachtseizoen. Mamba piloten moeten dus stevig in hun schoenen staan om het trainingsprogramma te overleven.

'Gevechtshelikopters komen in twee vormen: groot, langzaam en zwaarbepantserd, en klein, snel met geen enkel pantser. Mamba's vallen in de laatste categorie. Gyro-Vipers zijn snelle en doortastende denkers met een groot vertrouwen in hun eigen vliegtechniek. En ze kijken nooit om.'

Hardtop

Hardtop knapt alle werk van welke aard ook op. Vraag je hem om zijn Crawler naar de top van een berg te brengen, dan vraagt hij niet hoe of waarom, hij vraagt zelfs niet waar de berg in kwestie zich bevindt. Maar de opdracht wordt vervuld. Zeg je hem dat er geen weg ligt op die berg? Geen probleem, hij legt de weg zelf aan! Er is geen sprake van een effen gebied daarboven? Ook geen punt. Eén aanbeveling: sta hem nooit in de weg!

'Je zou kunnen zeggen dat hij een laconiek type mens is voor wie het zwijgen goud is. Een lange conversatie met hem bestaat uit een knik met het hoofd en een handgreep. Dat is niet omdat hij onsympathiek is, maar hij heeft zo zijn eigen prioriteiten en een gesprek voeren is er geen van.'

Nemesis Enforcer

Het verhaal gaat in Cobra-La dat Golobulus de Nemesis Enforcer bouwde uit een berg dode organismen en dat zijn ziel zo leeg is als de duisternis. Zijn leren vleugels raken de hemel al aan voordat de ijstijd begon, puur in dienst om de kwade wil van zijn meester en schepper te gehoorzamen. Vluchtige verschijningen van zijn sinistere vorm dienden als basis voor de legendes van vampieren, harpies en vele andere dingen die we liever niet in het donker tegenkomen.

'Hij zweeft geruisloos door de lucht en kan landen zonder een geluid te maken. In de donkere ruimte is hij de 'andere aanwezigheid'. Hij houdt zich op in de duisternis voor je slaapkamerraam. Hij werpt de vuilnisbakken omver en maakt dat je vloer kraakt. Hij is de dreiging die achter je staat en je uitdaagt om hem recht in de ogen te kijken!'

Payload

Payload groeide op met het volgen van de eerste lanceringen van ruimtevaartuigen die opstegen boven Florida. Al starend door het hekwerk fantaseerde hij dat hij ooit zelf zo'n vlammende booster bestuurde. Maar hij bereikte dat doel door bij de Luchtmacht te gaan: hij vloog F-4 Phantoms driemaal over Zuidoost-Azië om zijn gram te halen en meldde zich bij thuiskomst aan voor het trainingsprogramma voor astronauten.

'Dit is een man die de meeste tijd van zijn leven bezig is geweest om zichzelf de ruimte in te krijgen. Soms, als hij een complexe manoeuvre uitvoert, lijkt het wel alsof hij zachtjes aan het zingen is. Bij het verhogen van het volume van het communicatiekanaal hoor je echt duidelijk 'Vrooeem! Vrooeem!'

Royal Guard

Gefokt en chirurgisch onderworpen om hun verschijning, kracht en uithoudingsvermogen nog groter te maken, zijn de Royal Guards persoonlijk verantwoordelijk voor de bescherming van Golobulus, de onbetwiste heerser over de verborgen vallei Cobra-La en laatste afstammeling van de slangenkoningen. Omringd van hoofd tot voeten in een organisch uit insecten bestaand harnas zijn de Cobra-La immuun voor geweld zo extreem als een antitankwapen. De Guards zijn formidabele vechters, maar hebben weinig tactisch vermogen en werken niet goed zonder directe supervisie.

'Rond de tijd dat keizer Hadrianus zijn muur aan het bouwen was, vond een couppoging plaats in Cobra-La. Vijfhonderd woedende edellui bestormden de kern van Golobulus' zomerpaleis en vonden twintig leden van de Royal Guard op hun pad. Golobulus sliep door het gehele incident, één Guard was licht gewond. Van de vijfhonderd edellui overleefde niemand de confrontatie.'

Rumbler

Rumblers toekomst als medewerker van de belastingdienst werd teniet gedaan door zijn voorliefde om op hoge snelheid dranksmokkelaars en belastingontduikers te achtervolgen door de bossen. Nadat hij zeven overheidswagens in de prak had gereden, leek het in ieders beste belang dat Rumbler werd overgeplaatst naar een overheidsdienst waar men de beschikking had over auto's die tegen een stootje kunnen en waar de opgejaagde individuen minder geneigd zijn om de overheid aan te klagen.

'Je transporteert Rumbler en zijn Crossfire onder een zware helikopter en dropt ze van twintig voet hoogte, vijftig meter achter vijandelijke linies, zoals je een wesel in het kippenhok zou loslaten. Je weet gewoon dat de veren je binnen de kortste keren om de oren vliegen...'

Sea Slug

Sea Slugs worden uitverkoren uit de rangen van de Eels (Cobra kikvorsmannen) en zijn als zodanig kundig in het uitvoeren van sloopopdrachten onderwater, kleine boottactieken en een grote keur aan sonaruitrusting. Aanvullende opleiding tot Sea Slug concentreert zich op het gebruik van de Sea Ray en al zijn varianten. De drie fases van Sea Ray training omvatten: rivierzandhavens, de diepe oceaan en de poolgebieden. Het kader van de trainingen houdt rekening met een slijtageslag van 35% tijdens de fase in de poolgebieden.

'De Sea Ray is gecoat met een rubberen demper die ervoor zorgt dat hij op een onduidelijke manier weerkaatst op alle bekende sonarapparatuur. Ook kan het vaartuig het geluid van een bultrugwalvis simuleren. Het vaartuig geeft nauwelijks warmte af en positioneert zich laag in het water als het bijna aan het oppervlak zit. Met andere woorden, het is een klus om ze te detecteren, en op het moment dat je dat doet heb je nog heel wat te stellen met de Sea Slugs die ze bemannen!'

Sneak Peek

Sneak Peek is een ware legende binnen de verkenningstroepen. Ze vertellen ons over een missie waarbij zijn controlepaneel werd overspoeld. In de verwarring die daarop volgde werd Sneak Peek niet meer opgeroepen. Hij bleef trouw op zijn post, observeerde de vijandelijke activiteit en tekende twee weken lang notities en kaarten totdat iemand zich herinnerde dat Sneak Peek nog steeds actief was en hem het signaal stuurde om terug te keren! Hij is natuurlijk gekwalificeerd ranger en bekwaam met alle NAVO apparatuur ten behoeve van nachtvisie.

'Sneak Peek heeft geduld, uithoudingsvermogen en lef in overvloed. Hij heeft het geduld om centimeter voor centimeter vijandelijk terrein te benaderen en daarbij elke tak of ander groen zorgvuldig terug te buigen. Hij heeft het uithoudingsvermogen om dagenlang doodstil te wachten op de vijand, en als ze er eenmaal zijn, heeft hij het lef om te blijven kijken!'

The Fridge

De opleiding tot nieuwe Joes is loodzwaar en kosten nog moeite worden gespaard om nieuwe rekruten voor te bereiden op de meest extreme situaties. Reguliere strijdkrachten bekwamen zich via gebruikelijke obstakelkoersen, maar bij het G.I. Joe team bestaat die koers uit slechts één obstakel: The Fridge.

'Als lacrosse het kleine broertje is van oorlog, moet football wel de rijke oom zijn. De overeenkomsten spreken voor zich: strategie (aanvallend en verdedigend), teamwork, geweld, kameraadschappelijkheid, televisieverslagen, optochten voor de winnaars en vernedering voor de verliezers. Het gebruik van The Fridge als trainer van de Joes is logisch en praktisch. En bovendien, The Fridge geniet ervan om de gezichten te zien van de nieuwe rekruten als zij omhoog kijken vanuit de modder om te zien langs welke persoon zij moeten om te slagen!'

Tips, aanvullingen, wijzigingen of suggesties over deze vertaalde dossiers? Laat het ons weten met onderstaand formulier!