Zartan was als piloot van de Chameleon Swamp Skier deel van de derde reeks G.I. Joe speelgoed in de Verenigde Staten en verkrijgbaar vanaf 1984. Hij zou tot 1986 in de winkelschappen liggen.

Er bestaat tot de Amerikaanse telling van 1994 één andere versie van Zartan, in de vorm van versie 2 uit 1993.

Zartans ontwerp is uniek en zou tot 1994 niet gedeeld worden met andere actiefiguren, met uitzondering van zijn bovenarmen en schouders die hij deelt met Zarana en Zandar.

Met Zarana en Zandar heeft Zartan gemeen dat delen van zijn lichaam zijn gemaakt van warmtegevoelig materiaal dat een donkere kleur krijgt na blootstelling aan zonlicht of warmte. Eenmaal uit de zon of warmte krijgt het materiaal zijn oorspronkelijke kleur terug. Een nadeel is dat bij deze figuren beide bovenlichamen niet met een werkende schroef aan elkaar zijn bevestigd, maar aan elkaar zijn gesmolten. Hierdoor is het niet eenvoudig om beide bovenlichaamshelften te verwijderen.

Een eigenschap van Zartan is dat hij een hoofd heeft dat alleen van links naar rechts kan bewegen. De actiefiguren die vanaf 1985 in de VS zijn uitgegeven zouden een volledig beweegbaar hoofd krijgen.

Er zijn twee versies bekend van Zartans dossier, waarbij de eerste refereert aan Zartans schizofrenie. Later werd dit aangepast omdat het mensen het idee gaf dat schizofrenie en het hebben van meerdere persoonlijkheden hetzelfde zijn. De oorspronkelijke versie van het dossier staat hier afgebeeld. Daarnaast bestaan er twee versies van de hittegevoelige stickers: de eerder versie verkleurt alleen aan de binnenkant, de latere versie aan beide kanten.

Zartan is officieel onder G.I. Joe vlag in België en Nederland uitgegeven, samen met de Kameleon. Ook was hij samen met de Swamp Skier verkrijgbaar als deel van de Action Force speelgoedlijn van Palitoy.

Multimedia