Als je van plan bent om (weer) te gaan verzamelen kun je tegen termen en begrippen aanlopen die je misschien niet meteen wat zeggen. Daarvoor is de Encyjoepedie in het leven geroepen. Hier leggen we in bondige en begrijpelijke taal uit waar al die termen en begrippen voor staan.

Wat betekent 3.75 inch?

3.75 inch (ook wel 3 3/4 inch) is de afmeting van het kleine G.I. Joe actiefiguur dat in 1982 in de Verenigde Staten zijn debuut maakte en later ook zijn weg vond naar Europa en andere delen van de wereld. Het formaat staat ongeveer gelijk aan 10 centimeter.

Wat betekent 6 inch?

6 inch is de afmeting van de G.I. Joe actiefiguren die in 2020 in de Verenigde Staten hun debuut maakten. Het formaat staat ongeveer gelijk aan 15 centimeter.

Wat betekent 12 inch?

Dit zijn de aanzienlijk grotere actiefiguren rond het thema G.I. Joe die vanaf de jaren '60 in de winkelschappen lagen. 12 inch staat gelijk aan ongeveer 30 centimeter.

Wat zijn straight arms?

Straight arms vinden we terug bij de eerste reeks 3 3/4 inch actiefiguren uit 1982 in de Verenigde Staten. Die reeks kenmerkt zich door actiefiguren met beperkt beweegbare armen. Vandaar de term straight arms.

Wat zijn swivel arms?

Swivel arms, ook wel volledig beweegbare armen, vinden we terug bij actiefiguren vanaf de tweede jaargang in de Verenigde Staten. Alle actiefiguren uit het jaar daarvoor zouden in 1983 opnieuw worden uitgebracht met swivel arms.

Wat zijn gradaties?

Een ander woord voor het beoordelen van de staat van een actiefiguur. Deze gaat van 0 (zeer slecht) tot 10, of 'mint' (zo goed als nieuw of nieuwstaat). Hierbij wordt gekeken naar de mate van verfverlies of verkleuring, gebroken lichaamsdelen en de soepelheid van gewrichten.

Wat betekent mint on card?

Als een actiefiguur nog in de originele verpakking zit spreken we van mint on card, ook wel MOC. Mint is een ander woord voor nieuwstaat of zo goed als nieuw. Als een actiefiguur in nieuwstaat in een plastic zakje zit - bijvoorbeeld als deel van een bestelactie - dan spreken we van mint in bag.

Wat betekent mint in box?

Zoals bij actiefiguren is er ook sprake van voertuigen die in nieuwstaat nog in de verpakking zitten. Daar spreken we van mint in box, ook wel MIB. Het gaat hier nadrukkelijk om voertuigen die nog nooit uit de doos zijn gehaald.

Wat zijn sterpunten?

Naast alle actiefiguren en voertuigen in de winkel waren er middels bestelacties ook diverse leuke speelgoedartikelen verkrijgbaar die niet in de winkelschappen te vinden waren. Daarvoor gelden de sterpunten die op de achterzijde van de speelgoedverpakking te vinden waren.

Niet iedereen was er blij mee want door die sterpunten uit te knippen, ontstond er een gat in de verpakking die veel kinderen eigenlijk wilden bewaren.

Tips, correcties of aanvullingen op de Encyjoepedie? Laat het ons weten via onderstaand formulier!