G.I. Joe Arcade game - Konami 1992

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 07:00

Als kind heb ik heel wat games gespeeld. Van de Commodore 64 met cassette bandjes en de eerste NES (Nintendo Entertainment System) tot een Commodore Amiga met floppy's en de Sega 16-bit. Toen later de PlayStation op de markt kwam heb ik mezelf ook daarmee talloze uren vermaakt. Maar dit was allemaal thuis op mijn eigen scherm. Maar iets wat buiten de deur grote indruk op me maakte waren de arcade kasten die we bijvoorbeeld op de voetbalclub hadden. Zowel Pacman als Donky Kong hebben me heel wat zakgeld gekost. Maar wat ik nooit heb geweten is dat er ook zo'n arcade kast met een G.I. Joe game bestond!

In 1992 kwam Konami met game op de markt waarin onze G.I. Joe helden de Cobra terroristen moesten verslaan! In G.I. Joe A Real American Hero kon je spelen met Snake Eyes, Roadblock Scarlett of Duke. Het was een 3rd person rail shooter waarin je werkelijk alles aan flarden kon knallen! Het was zelfs mogelijk om met 4 personen tegelijk te spelen.

 

Mocht ik ooit geld en ruimte genoeg hebben, dan wil ik deze arcade kast absoluut in mijn man-cave hebben om naast mijn flipperkast en pooltafel te zetten. En mens mag dromen toch? Of als Sinterklaas meeleest, dan mag deze hoog op mijn wensenlijstje gezet worden. Ik gooi de bank dan op 5 december de deur uit en zal met liefde plaats maken voor dit juweeltje.

Op zich moet het wel te doen zijn. Zo zag ik bijvoorbeeld een veiling waar het winnende bod 700 Dollar was. Daarmee staat het apparaat natuurlijk nog niet in mijn woonkamer, maar het wordt daarmee wel enigszins bereikbaar. Onderstaande foto's waren van die veiling, zo ook de foto aan het begin van dit bericht, dan krijg je een beetje een beeld van het bakbeest.

 

Hieronder nog wat screenshots van de verschillende velden waar je jezelf doorheen mag knallen. Er komt van alles voorbij van HISS tanks tot de Terrordome en van een industriële setting tot de jungle. En of je nou een Alley Viper of Major Bludd moet verslaan, het is 1 een groot spektakel. 

 

Deze game is bepaald niet onbesproken en zeer zeker gewaardeerd onder zowel experts als liefhebbers, zoals op de eerder gelinkte Wikipedia pagina te lezen is. Via Salvalou vond ik de genoemde review van CVG (Computer & Video Games) van juli 1992!

Maar ook op Yojoe.com is een review te vinden en het blog Extra Lives schreef er eveneens een stuk over, waarvan ik ook een aantal afbeeldingen heb gebruikt.

 

In het verleden, toen flipperkasten en arcade kasten nog enorm populair waren en ze in speelhallen rijen dik naast elkaar stonden, kregen de exploitanten in de Verenigde Staten een flyer met informatie. Die flyer is gelukkig bewaard gebleven en het art work van Konami is echt GE-WEL-DIG!!!

 

Mocht je een handige Harry zijn met 2 rechterhanden dan kun je een zogenaamde Japanse PCB kopen en zelf zo'n machine bouwen. Aan mij niet besteed, maar dat het kan is tof!

 

Voor de echte geeks onder ons hieronder zelfs de handleiding, gevonden op het Arcade Museum. Hier kun je overigens nog meer informatie vinden over deze game.

G I Joe 1
PDF – 1,2 MB 332 downloads

Als laatste nog wat video's, te beginnen met de video waardoor ik geprikkeld raakte van 2 oude mannen (Ik zou mezelf er bijna in herkennen) die schouder aan schouder de strijd aangaan met de terroristen van weleer. Daaronder nog meer video's, want blijkbaar zijn er meer mensen die deze game kunnen waarderen.

Rest mij louter nog af te sluiten met:

Yo Joe!!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.