We vieren ons 20-jarig bestaan

Gepubliceerd op 8 juni 2020 om 10:20

Oktober 2019 markeert het twintigjarig bestaan van GIJoe.nl. Een lange tijd die eigenlijk helemaal niet voelt als twintig jaar. In die twee decennia is er veel gebeurd en heeft de site verschillende fases doorlopen. Eerst op een domeinloze site als 'GIJoe Nederland', en sinds oktober 1999 als GIJoe.nl, omdat het lange tijd niet mogelijk was om een .nl-domeinnaam te registreren zonder een KVK-inschrijving.

GIJoe.nl kwam 5 jaar na de zwanenzang van de Joes in 1994 tot wasdom. Het doel was helder: een verzamelplaats bieden aan Belgische en Nederlandse GIJoe verzamelaars die, al dan niet geïnspireerd door het succes van YoJoe.com, GIJoe nog steeds een zeer warm hart toe droegen. Het zou niet lang duren voor er antwoord kwam op de vraag of GIJoe nog steeds levensvatbaar was in de Lage Landen.

De eerste jaren stond GIJoe.nl absoluut nog in de kinderschoenen. Marcel Kersten is de enige webmaster die vanaf het prille begin tot nu nog steeds aan de site verbonden is. De eerste jaren zou hij gesteund worden door de Belgische Jürgen Venderloo. Vanaf 2003 werd Marcel geflankeerd door Rob Arts, Jeffrey Otterspoor en Ronald Hof, die als team zorg droegen voor een flinke uitbreiding van de archieven, met gulle scan- en fotobijdragen van de Nederlandstalige GIJoe community.

Eind 2003 werd een belangrijke factor aan de site toegevoegd: een forum, dat zorgde voor enorme drukte - en vooral gezelligheid. Dit kwam mede door een keur aan onderwerpen die niet direct iets met GIJoe te maken hadden. In enkele jaren tijd groeiden ook de archieven met scans en fotomateriaal van dossiers, blauwdrukken en promotie. Een verzamelaar die wat bewaart, heeft wat!

Door diverse hackpogingen werd vanaf 2005 gekozen voor een slanke, PHP-loze site die veel minder kwetsbaar was. In 2012 werden alle scans en fotomateriaal 'geremastered', of anders gezegd: het bestaande archiefmateriaal werd in een groter formaat en een grotere bestandsgrootte opnieuw geplaatst, al was het maar omdat de meeste gebruikers snellere internetverbindingen en grotere beeldschermresoluties kregen.

Sinds 2008 draait het nieuwe forum, opgestart door Peter Eikenboom (Northwinds), en in 2013 werd een compleet nieuw hoofdstuk aan het GIJoe verhaal toegevoegd: een fanclub, die als doel heeft om verzamelaars bij elkaar te krijgen, wedstrijden uit te schrijven en meetings te organiseren. Ook draagt de fanclub bij door interviews met verzamelaars.

Ter ere van het twintigjarig bestaan, en de toenemende vraag om een website te maken die aansluit op het gemak van deze tijd, komt er een nieuwe site op dezelfde domeinnaam, vanaf nu met de titel 'Internationale Helden', refererend aan de bekende subtitel van de Joes in onze landen. Ik zal zelf geflankeerd worden door Rob Arts, die met veel passie bijdragen zal leveren aan ons magazine in blogvorm. Met dit nieuwe onderkomen is de site klaar voor nog eens twintig jaar, een periode die we met z'n allen willen volmaken.

Al die mooie jaren zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de steun en input van tientallen G.I. Joe verzamelaars. Deze verjaardag dragen wij dan ook op aan iedereen die dit succes mede mogelijk heeft gemaakt!

Marcel Kersten

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.