De avondvullende animatiefilm G.I. Joe The Movie uit 1987 was feitelijk de eerste film gebaseerd op het thema G.I. Joe, A Real American Hero, gevolgd door de computeranimatiefilms Spy Troops: The Movie en Valor vs. Venom, maar het zou duren tot in 2009 de aanzet werd gegeven voor een nieuw hoofdstuk: een franchise van live action films.

G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

G.I. Joe: The Rise of Cobra is de eerste live action G.I. Joe film, geregisseerd door Stephen Sommers op basis van een screenplay van Stuart Beattie, David Elliot en Paul Lovett. De film wordt gedragen door een flinke cast gebaseerd op personages uit de speelgoedlijn en volgt de twee soldaten Duke en Rip Cord die zich bij G.I. Joe aansluiten nadat zij een aanval van MARS-troepen overleven.

Larry Hama, een van de geestelijk vaders achter G.I. Joe, werd door de makers van de film ingehuurd om kritiek van fans op eerdere scripts te pareren door delen van het script te herschrijven. Niet minder dan zes bedrijven hielden zich bezig met de visuele effecten. De film ging in première op 31 juli 2009 in de Verenigde Staten en op 5 augustus 2009 in België en op 13 augustus 2009 in Nederland. Tegen een budget van $ 175 miljoen werd wereldwijd voor $ 302 miljoen aan kaartjes verkocht, wat duidt dat de film financieel succesvol was. De film is echter niet onverdeeld populair, niet alleen onder filmcritici maar zeker ook fans van het thema G.I. Joe. Dit sentiment werd kracht bijgezet nadat hoofdrolspelers Channing Tatum en Sienna Miller publiekelijk hun afschuw voor de film uitspraken.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Vier jaar later verscheen het vervolg in de franchise, ditmaal geregisseerd door Jon M. Chu op basis van screenplays van Rhett Reese en Paul Wernick. De critici waren milder over deze film, die naast een aantal opvallende nieuwe acteurs (vooreerst Dwayne Johnson en Bruce Willis) ook een comeback geeft aan Channing Tatum. Retaliation zou eerst in 2012 uitkomen maar werd vertraagd omdat hij op het laatste moment geschikt werd gemaakt voor 3D weergave. Dit zorgde overigens voor wat logistieke problemen: de bijbehorende speelgoedlijn stond al in de startblokken!

In Retaliation zien we Roadblock (Dwayne Johnson) die wraak neemt voor de levens die Cobra genomen heeft onder het G.I. Joe team. Het budget voor de film was deze maal een stuk lager, tegen een nog grotere omzet in de bioscoopzalen. België en Nederland moesten respectievelijk wachten tot 3 april 2013 en 28 maart 2013 voor de film in de bioscoop te zien was. 30 juli 2013 werd de film uitgebracht op DVD, BluRay en 3D BluRay, en in de vorm van Ultra HD BluRay op 20 juli 2021.

Snake Eyes: G.I. Joe Origins (2021)

De derde en voorlopig laatste live action film, Snake Eyes, draait niet alleen om de ontwikkeling van het gelijknamige personage, het is feitelijk ook een reboot van filmserie. Ook voor de derde maal werd voor een andere regisseur gekozen, ditmaal in de vorm van Robert Schwentke, op een screenplay van Evan Spiliotopoulos, Joe Shrapnel en Anna Waterhouse.

Henry Golding neemt de rol van Snake Eyes voor zijn rekening, met andere rollen vervuld door Andrew Koji, Úrsula Corberó, Samara Weaving en Iko Uwais. Golding zou geen rol spelen in de eerdere G.I. Joe films.

Snake Eyes debuteerde in de Amerikaanse bioscopen op 23 juli 2021, voor België en Nederland was dat een dag eerder. Snake Eyes: G.I. Joe Origins wist de meeste critici niet te overtuigen, helaas heeft de film ook de eer om van alle drie de live action films het minst te hebben verdiend aan de box office.